zondag 14 november 2010

Urbanibalism

www.urbanibalism.org 


Wild eten vanuit de Amsterdamse bermen en grachten... het is niets nieuws. Met mijn werk hebben we 1,5 jaar geleden tijdens een team uitje alle scheggen van de stad befietst om onderweg eten op te snorren in de bermen en tuinen van de stad. Dit varieerde van haas uit Amsterdam Noord (moet geschoten worden om overpopulatie tegen te gaan), tot Amerikaanse rivierkreeften (bijvangst van de muskusratten in de Amstel) uit Oost; van snijbiet van de Osdorperweg en prei uit de tuin van zorgboerderij de boterbloem in Nieuw West tot geitenkaas en wijn uit de volkstuinen van Zuid. Het was een feestmaal wat we bij de kookstudio achter de Elandsgracht hebben bereid. (Keizer culinair) We waren allemaal trots op het eetbare goud wat onze stad te bieden heeft. 

zondag 7 november 2010

De vegetarische slager

www.devegetarischeslager.nl
In Den Haag tegenover het danstheater en het stadhuis, aan de trambaan is een nieuw soort slager. De vegetarische slager! De winkel is prachtig ingericht als een oude slager maar alles wat je hier koopt is vleesloos. De jongens hebben strakke slagerstenuetjes aan en zijn op de hoogte van de producten die ze verkopen. Ze tonen kwaliteit! Deze vleesvervangers hebben een goede structuur. De grote soyabrokken hebben een stevige structuur en smaken lekker. Tuurlijk moet je het goed kruiden/sauzen net als vlees, deze vleesvervangers zijn echt goed!

Sushi time


Sushi rollen is wat ik in mijn studentenhuis vaak gepaard ging met heel wat gegiegel van/met mijn vrouwelijke huisgenoten! De rol moest vooral FERM & FIER zijn! Een strak gerolde sushi rol heeft gewoon iets van overwinning!
Nu was het tijd om met mijn Amsterdamse vriendjes een sushinight te hebben. Altijd leuk om te zien hoe iedereen een ander soort sushi rolt. Hoeveel wasabi de een in de rol doet en de ander erna. Wat voor mooie combinaties je kan maken! En wat een tijd je er mee bezig bent om ze te rollen en hoe snel al die borden dan weer zijn leeg geroofd!
Inside-out was dit keer de uitdaging.. het is gelukt, vraag niet hoe maar we did it! zelfs met viskuit aan de buitenkant! Alleen strakke inside outs hadden nog wat oefening nodig...


Aan tafel was het spel vooral de wasabi-roulette! Omstebeurt sprongen de tranen in de ogen van een van mijn tafel genoten omdat de consistentie van de wasabi toch niet zo goed verdeeld was.. Niet te veel is mijn advies, je kan het altijd nog persoonlijk later toevoegen in je eigen soyabakje!

Lovely Lammmmm

Lam
mmmm
Lammmmm


Leven in een stad met vele verschillende culturen betekend een rijkdom aan verse ingredienten. Mijn moeder klaagt nog wel eens over dat in het oosten niet alles even goed verkrijgbaar is.. Zo ook lam in de herfst. Misschien niet al te lief voor de herfst schapen. Maar de afzet in het westen van Amsterdam is zo groot dat er vast boeren zijn die niet altijd in de lente lammetjes leveren.

zondag 26 september 2010

Snijbiet lunch

De Ten Katemarkt in West Amsterdam is mijn markt. Er staan heerlijke kramen vol lekker fruit, vreemde en vergeten groenten, glimmende visjes, Marokkaanse kruiden en heel veel ander goeds!


Eén kraam is voor mij bijzonder, dat is de groentekraam met vergeten groente en streekproducten. Hier hebben ze van aardperen, truffelaardappels tot lamsoor. De tomaten zijn niet allemaal even rond en rood, maar juist ambachtelijk geteeld. De vormen en kleuren lopen dus uiteen. Veel van de streekproducten die ze hier verkopen komen van de kweker op de Osdorperweg waar ik al eerder over vertelde. Wim Bijma! Gister lag er snijbiet! Dit is de tijd voor snijbieten en hier lagen ze in alle kleuren, geel, rood, groen, wit. Heerlijk als ze net zijn geoogst en zeker lekker om even snel te roerbakken. 




Pittig pompoensoepje

Ok een beetje vroeg misschien maar door dat grauwe weer toch nu al zin in een pompoensoepje. Wel met een vleugje zomerse paprika en een pittige chili.


Ingrediënten


Kleine bol pompoen
2 punt paprika's
1 grote ui
4 kleine aardappeltjes gewassen
2 gedroogde chilipepers
2 tuinkruiden bouillonblokjes
handje komijn in de vijzel fijn gemalen
water
peperkorrels
eventueel 1 blikje kokosmelk


zondag 29 augustus 2010

Restaurant Intermezzo: As tijdens de restaurantweek

www.restaurantas.nl 

Twee keer per jaar wordt de restaurantweek georganiseerd. DE mogelijkheid om eens wat betere restaurants te bezoeken en te zien wat je daar van kan leren. Ik ging dit keer met Herman naar As. Het restaurant (in het Beatrixpark, in Amsterdam) dat bekend staat om de tuindieren. As heeft namelijk 2 varkens in de tuin die helpen het GFT afval te verwerken en up te cyclen naar top vlees. Want in oktober is namelijk het snuit tot staart maal. Dan worden de varkens geslacht om vervolgens over heerlijke gerechten van te maken. Alles van het varken wordt verwerkt. Dat noem ik nou eerlijk en heerlijk eten.


Het is nu geen oktober maar augustus dus geen varkens op het menu. Maar wel eerlijk eten uit de streek. Geen poespas maar echt eten. Het menu zie je hier onder. Je krijgt wat je is beloofd, de smaken zijn puur en intens. Het leuke ook nog is dat ze veel met vergeten groenten werken en streekgroenten. Zo komen de groenten van Wim Bijma van de Osdorperweg www.wimbijma.com. Top spul heeft hij. In HET stadslandbouwgebied van Amsterdam de Tuinen van West.

Wiener Schnitzel van m'n vader

Zoals wellicht al wel geraden kom ik uit een Bourgonisch gezin. Mijn oom is net een Indonesische catering begonnen, mijn moeder heeft altijd leuke lekkere makkelijke recepten, haar nasi is beroemd, mijn broer is de toetjes chef en mijn vader is eigenlijk de chef van de weekendkeuken. We worden ook wel FOPPERS genoemd, (Food Orientated People), andere noemen ons Foodies, ach ja we houden van de keuken, de gezelligheid, het eten, het er over praten en vooral het bij elkaar zijn.
Voor werk zitten we de laatste jaren geregeld in Wenen, mijn vader en ik. Daar hebben we een zeer dierbare vriendschap met Volkmar. Ook een Foodie in hart en nieren. Als je bij hen logeert is er nooit te weinig eten, nooit vieze wijn maar altijd heerlijk en eerlijk eten. Een echte Ween is trots op z'n schnitzel dus ook Volkmar. Hij liet trots het hele proces zijn en dat is niet mis! Het is een kunst een goede lekkere en vakkundige schnitzel te maken. Vaak krijgen we de recepten dan nog even nagestuurd geïllustreerd en wel. 
Dit keer heeft m'n vader een cursus schnitzel maken bij hem gevolgd. Hieronder mijn vaders recept!

dinsdag 10 augustus 2010

Schouderkarbonade in sinaasappelsap

Heerlijk die regenbuien in augustus... Je zou bijna zin krijgen in warme thee met een kaakje of stoofpotjes. Nou dat laatste had ik dus. Maar dan wel een zomerse!

Ingrediënten voor 2 personen

2 schouderkarbonade (liefst biologisch)
1 takje rozemarijn
3 takjes tijm
1 laurierblaadje
scheut witte wijn
300ml (of zo iets) sinaasappelsap (liefst vers geperst maar ken eventueel ook uit een pak)
1 teentje knoflook
6 kleine sjarlotjes
5 aardappels schoon geboend in de schil
6 cherrytomaatjes




zondag 8 augustus 2010

Gepaneerde aubergine

Een dagje zonder vlees is goed, niet alleen voor mij maar zeker voor de wereld. Er hoeft geen koe  geslacht te worden, geen liters drinkwater geofferd worden, geen kilo's aan soya geteeld te worden, geen houtkap om de soya te kunnen verbouwen, geen mega vrachtschepen rond de wereld worden gevaren om die soya te verschepen ga zo maar door. Eigenlijk zou iedereen gewoon 2 a 3 keer per week geen vlees moeten eten (ook geen kip of gevogelte en ook niet stiekem een plakje ham op je boterham) dan kunnen we de wereld ietsje beter maken.

Er zijn vele vegetarische gerechten die je hier onder kan verwachten. Er is namelijk veel heerlijk vegetarisch te maken. Alleen heb ik dit gerecht pas net ontdekt. Ik vind vleesvervangers niks, hou veel meer van groente en ik heb een enorm zwak voor kaas... Maar door die kaas vliegen de kilo's op mijn buikie en billen.

Dus minder kaas, meer groente en wel heel lekker... Nou dat zijn deze gepaneerde aubergine. (gepaneerd met een ietsiepietsie kaas... gnagna) Minder kaas is niet geen kaas!


zondag 1 augustus 2010

Restaurant Intermezzo: STARK in Kappeln

Tijdens de vakantie zijn van Laboe naar Kappeln gezeild. Beide zijn twee plaatsjes aan de Oostzee en beide plaatsjes hebben iets kneuterigs, bijzonders en vooral Oostzee's. Er zijn veel visrestaurantjes die met de verste vis werken die de vissertjes direct uit de botter het restaurant in brengen. Echt een genot om alleen al dat taffreel te bekijken.


Laboe zal vast nog een aantal keren voorbij komen met name over de Fisch Kuche. Dit is de favoriete plek om een broodje garnalen te halen als lunch of een Brad Fisch te halen als avondmaal. Hier is alles vers, simpel, gemoedelijk en goed.

Zomerse rabarber


Beetje laat post ik deze maar het blijft zo lekker gewoon een beetje rabarber...
Ingrediënten 
rabarberstelen
gelei suiker
witte wijn
citroenschil


Hak de rabarber in stukken, doe ze in een steelpan. Doe er geleisuiker bij (zie verpakking voor hoeveelheid, maar mag best wat zijn). Een flinke scheut witte wijn of water wat je wil een beetje citroenschil en laten pruttelen. ... hoelang... totdat t zacht is!

Te gebruiken in lekkere custard (uit t pakje maken is makkelijk en veel lekkerder dan vla) of met aardbeien op een crublebodem van (suiker/bloem/hazelnoten/boter/snufje zout) als taart (HEEERLIJK ZOMERS)

Courgette tomaten salade maar dan anders

Courgette tomaten salade maar dan anders....... zou je niet zeggen als je het zo ziet. It's not in the looks but in the preperation. :)

Ok, toegegeven het is niet zelf bedacht maar een geteste bereidingswijze van een recept uit een oude elle eten. Getest, beproefd en zeer goed bevonden zelfs!

Ingrediënten voor 4 personen

1 Courgette met de kaasschaaf in lange plakken (dus niet in rondjes)
5 trostomaatjes in partjes
bosje verse munt of basilicum of een mix hiervan fijn gehakt
lekkere olijf olie
2 gekneusde knoflookteentjes
witte balsamicoazijn
peper/zout

Schaaf eerst de courgette in dunne plakken en snij de tomaten in partjes. Leg deze op een mooie schaal en meng deze alvast een beetje.
Doe in een pan een flinke scheut lekkere olijf olie en doe hier de gekneusde knoflookteentjes in. Laat de olie warm worden (niet te snel). Giet de warme knoflook olie over de courgette en tomaten.Door de warme olie garen de courgettes een beetje en worden ze zacht. Doe hier vervolgens peper en zout, een scheut witte balsamico azijn en de verse munt/basilicum bij.
Laat dit een uurtje marineren. 

Heerlijk (,) simpel, gezond en te combineren met veel.
Echt een succes nummertje als je het mij vraagt!



Kip met Pfifferlingen (cantherellen)

Het is vakantie, tenminste het was tot gister voor mij vakantie. Ik heb heerlijk in Duitsland 2 weken geslapen, gelezen, gezeild, gekookt en gegeten. Nu is dus weer thuis en me voorbereiden op de dagelijkse werkzaamheden van mijn leventje in Amsterdam. Dit kan niet zonder eerst mijn kook ervaringen te delen.


Pfifferlingen bakken vol op het marktje van Laboe en voor een prikkie! Pfifferlingen zijn cantharellen en wat voor! Ze zien er prachtig uit en hebben een heerlijke smaak. Het leuke om zelfs al bij onze ooster buren te ervaren zijn de kleine verschillen op de markt. Zo hebben ze daar wel kipfilet maar kun je er ook kippenborst kopen. Dat is inclusief borstkas en vel. Dit doet de smaak zeker ten goede! Het vlees is ook vlees, dus niet  gemangeld in een grote centrifuge om water op te laten nemen. 


Goed ik had een maaltje bereid voor de grootoudjes van Fien.


Kip met Pfifferlingen voor 5


vrijdag 11 juni 2010

Ossobuco

Vandaag zou het eigenlijk heerlijk weer moeten zijn.  Maar de zomerse zon in de tuin laat het afweten en blootje voetjes zijn fijn warm verborgen in sokken... Toch wel een beetje jammer. Gelukkig kan ik van heel veel dingen gelukkig worden zoals dat het niet weers afhankelijk is dat er mensen komen eten. Lieve vriendjes waar ik geregeld etentjes en spelletjes avondjes mee heb komen vanavond eten...
Veel wijntjes, veel kletsen, muziekjes (en vanavond dan de opening van het wk op de achtergrond)
Ik ben expres thuis gaan werken om de ossobuco in de gaten te houden. Want dit gerecht is makkelijk voor een grote groep en heerlijk met een frisse sla en brood, maar het kost wat tijd.


Een beter maaltje is er niet voor vanavond. Toch een lekker warm maaltje met een zomerstintje maar hoeft niet persee in de zon.
Ik ben verhuist dus moet me weer opnieuw orienteren op de winkels om me heen. Vandaag heb ik een echte mokumse slager uitgerpobeert op de Jan Evertse, op de hoek met het Mercatorplein.
Alle vrouwtjes die hier kwamen zijn oud, met accent en met een flink geluid! De slager zelf is een tengere, zachtaardige, stille man. Geweldig om hier even te mogen wachten.
De turkse supermarktjes hebben prima groenten, maar toch ga ik mn marokaanse kippenboer (die ook groenten heeft) missen...


Goed.. de Ossobuco

zondag 7 maart 2010

Sardientjes

Sardientjes zijn er om van te genieten. Niet te veel en vooral in het seizoen en vooral duurzame visserij! 
Ze zijn goddelijk alsof er een engeltje over je tong kriebelt.


Het lekkere is van deze sardientjes dat je ze lekker met je handen mag eten, lekker met brood in de pan mag dippen en het heerlijk is met witte wijn.


Ingrediënten
voorgerecht


Sardientjes (4 per persoon) 
Ui, in ringen gesneden
knoflook 1 teen per 2 personen
verse blad peterselie gehakt
sap van een halve citroen 
verse zwarte peper en zout
scheutje witte wijn




Een goede koekenpan op het vuur zetten en boter laten smelten, het kan ook met olijf olie maar het dippen vind ik hierbij lekkerder met boter. De sardientjes schoon maken, dus het darm kanaal eruit, en de schubjes er af. De ui ringen fruiten met de knoflook, deze uiteraard fijn gehakt. De sardientjes erop. het vuur mag even flink hoog, dan krijgt de vis een knapperig korstje. De visjes hoeven maar even om en om. De peterselie mag er op als de sardientjes zijn omgedraaid. 
Als ze gaar zijn, kan een scheutje witte wijn en de citroensap er over om het af te blussen. Peper en zout er op en even laten uit sissen.


Dit is heerlijk met brood, een wit wijntje en goed gezelschap! ; )







zaterdag 27 februari 2010

Etagiaire


Eten moet lekker zijn maar het mag ook leuk, mooi en gezellig opgediend worden!

Mijn nieuwe uitdaging het maken van etagiaires. Voor de gene die denken "huhhh" dat zijn borden die van groot naar klein gestapeld zijn met een voetje er tussen. Hier kan je op elke "etage" wat leuke hapjes leggen. Ze worden veelal gebruikt voor high tea's! Maar ze zijn voor alles te gebruiken. 

Het leuke is dat er zoooo veeeel mooie oude bordjes zijn. Vaak sneuvelt het servies gedurende het leven en soms wil je de herinnering even vast houden van dat ene mooie servies van oma, tante, grootje, Ammie, groottante, of andere oudjes.Dan wil je die herinnering nog even vasthouden, het servies nog hergebruiken of dat ene bordje koesteren. Of je bent, zoals ik gefascineerd door leuke oude mooie bordjes op rommelmarkten en bij mij dan vooral het Waterlooplein. En kan het dan niet laten om ze in te slaan om er wat mee te doen.

Sinterklaas gaf me wel een duwtje in de rug, want goedkoop, toch leuke kadotjes verzinnen is altijd een uitdaging.Mijn schoonzusje was de proefpersoon of andere mensen een etagiaire net zo leuk vinden als ik. Dat vond ze!! In het ultra architectonisch verantwoorde strak ingerichte huis waar ze wonen, staat nu een sierlijke oud bollige etagiaire. En hij staat ook nog! Ze gebruiken m ook nog! Deel 1 van de missie geslaagd.

Daarnaast ben ik begonnen met het grote ik-wil-een-mooie-keuken-spaarplan. Ik heb mezelf op een strak regiem gezet. Dat wil zeggen dat ik el cheapo kadotjes moet verzinnen voor iedereen...en me niet te buiten mag gaan als ik iet HEEEL leuks, HEEEEL duurs zie liggen wat HEEEEL goed past bij de ene persoon. Een zeer lastige opgave voor mij! Maar zie hier dit is de uitvinding van het jaar. Een etagiaire maken hoeft niet duur te zijn. (uiteraard kan je  de bordjes zo duur kopen als je wil, maar het hoeft opzicht niet) Voor een paar euro koop je de bordjes op de rommelmarkt bij Juffrouw Splijter of het Waterlooplein en de lijm heb ik al! Dus klaar is Fem. Maar ze zijn echt leuk bevonden. Dus.. ga ik het groter aan pakken. Ik wil op Koninginnedag etagiaires verkopen. Mooie etagiaires van oude bordjes met gouden randjes, grillige bloemetjes, gekke kleurtjes en vooral bijzondere figuurtjes. Ik ben dus op jacht naar bordjes. Dit is dus ook een oproep om de kasten van grootouders te plunderen om bordjes te vinden voor mijn missie.
Mijn mooie gezellige woonkeuken missie. 
Het plan is om cup cakes, hartige taartjes te verkopen en deze te presenteren op de etagiaire.. Vindt u ze mooi, die kunt u ook kopen. In een hele mooi doos.  Kost wat (streef prijs 25 euro) maar dan heb je een zorgvuldig uitgekozen, afgestemde bijzondere etagiaire. 

SO help me out. Help me mooie bordjes vinden in alle formaten en kleuren en stuur ze op! Of breng ze langs of laat weten waar ik ze op kan halen. Het is voor een goed doel, een mooie keuken voorin mijn nieuwe huis en dat wordt een tuin-kamer-restaurant.!!
THANKS


Baar maaltjes

Mijn schoonzusje is een bollie, ze heeft een buik die er uit ziet als of hij niet van haar is. Dat geeft waarschijnlijk ook aan dat het kindje in haar buik het binnenkort heel goed zelf aan kan. We zijn in volle verwachting... natuurlijk zijn mijn broer en zn vriendinnetje in volle verwachting en zitten wij 2de en ik misschien zelfs als tante 3de rang... maar de verwachting is VOL.. We kunnen niet wachten. De grootoudjes in spee komen elke keer ze kunnen even kijken hoe het er mee staat. Ik kom ook steeds even kijken en elke keer als mijn moeder en ik langs komen voeden we Lotte pruimen en prei taart. De laxerende werking zou het bevallen kunnen stimuleren. Dus kapucijners met spek, chilly con carne, bruine bonensoep, sinaasappels persen, pruimen en vijgen. Aanstaande vrijdag is het zover dan zijn ze uitgerekend... maar woensdag is mijn moeder jarig.. Het zou toch niet dat mijn nichtje en mijn moeder geboortedagsmaatjes worden... Help t me hopen! Het beste verjaardagskado voor mijn moeder!
Vrijdag gaan we ook vieren. Met een preitaart. Het werkte bij mijn tante en haar eerste kind, mijn nichtje. Dus wie weet werkt het nu bij Lotte!


Preitaart met ham


Ingrediënten 


deeg


of makkelijk deeg 
Hartige Taartbodem van Koopmans uit het vriesvak


Prei
Ham blokjes
3 eieren
kookroom light
Geraspte Emmentaler kaas 
Zout en vers gemalen peper
snufje nootmuskaat


Maak het deeg.


Rol het deeg uit en leg het op de plaat of in de taartvorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Dit voorkomt dat het deeg gaat rijzen. Doe de bodem in de oven, ja nog zonder de vulling. Als je de bodem eerst voor bakt, wordt deze 1) gaar 2) knapperig 3) zalig.
Vervolgens snijd je de prei in ringetjes (mag best een beetje dik). Bak in een koekenpan de hamblokjes krokant en voeg de prei erbij. Kluts de eieren goed door, giet de room erbij. Doe hier de 2/3 van de geraspte kaas en het zout en peper bij. 
Haal de bodem uit de oven en verdeel de prei/ham over de bodem. Giet dan de ei/kaas/room erover. 
Dek het af met de overige geraspte kaas een snufje nootmuskaat.
Bak de preitaart af in de oven.


Easy, nu maar hopen dat tie werk! ;-)

Fish and Chips

Soms heb je gewoon zin in vis, met een krokant laagje en frietjes met goede mayo. Ik heb dat laatste nooit zo vaak, maar dit weekend ontkom ik niet aan de drang om frietjes met mayo te eten. De vis is makkelijk, een goed stuk kabeljauw bij de visboer gehaald en deze heb ik lekker in een mosterd korst gestopt. Even bakken en klaar.. met een citroentje een frisse salade erbij en dus die FRIETJES MET MAYO..
mmm


Ingrediënten:
kabeljauwhaasje
Doesburgse mosterd
crème fraish
peper zout
bloem
paneermeel (of zelf maken van oud witbrood of beschuitjes)
schijfje citroen




frieten (ja de beste frietjes maak je zelf maar nu even niet, ik heb oven frieten gebruikt)


Goede mayo * van D&L*  of zelf gemaakte snelle mayo
(snelle mayo is makkelijk, zorg dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn, doe 1 dl citroensap, 2dl zonnebloemolie, 1el gladde mosterd, 1 eierdooier (van een bio kip en vers) en een snufje zout in een hoge maatbeker. Zet hier de staafmixer op en trek deze langzaam omhoog, je ziet de heerlijke lobberige mayo ontstaan. Hier kan je van alles en nog wat aan toevoegen om hem iets extr extra's as te geven maar voor bij de vis.. gewoon mayo met misschien ietsje meer citroensap dan nodig)  




Maar de vis, daar gaat t namelijk om:


Kabeljauw in makkelijk te bakken stukjes snijden zodat ze goed in de pan kunnen. Pak twee bordjes, een met een mixje van bloem, peper en zout en het ander bordje met paneermeel, (of vers broodkruim van oud witbrood, maar ook een verkruimeld beschuitje) of een handje cornflacks doet wonderen)
Mix een grote eetlepel crème fraishe met een eetlepel mosterd (uiteraard de Doesburgse, als geboren en getogen Doesburger ben ik apetrots op dit oer streekproduct er is zelfs een mosterd museum!)


Wentel de kabeljauw door de bloem, peper zout mix vervolgens bestrijk je de vis met de mosterdsaus en dan door de paneermeel. 
Zorg dat je een antiaanbakpan goed warm hebt en smelt goede boter in de pan. Flink wat. Dan laat de paneer niet los. Bak de visjes krokant. Met wat frietjes, mayo en een schijfje citroen een heerlijk maal. Uiteraard een frisse sla met komkommer en niet te veel toestanden erbij en je wordt instant gelukkig!

zondag 7 februari 2010

Arretjes Cake

Als er iemand jarig is moet het gevierd worden. Iedereen heeft zijn lievelings gebak. De mijne is Arretjescake. Een recept van mijn oma. Elk jaar maakten we samen de Arretjescake. Het was altijd fijn om mijn oma te helpen in de keuken. En zeker bij Arretjescake. Dit is een chocoladecake met koekjes.Ik moet je wel waarschuwen, dit is verslavend, vet, ongezond, maar je wordt er owww zooo gelukkig van. 
Elke verjaardag hadden we een Arretjescake, 1 keer niet en iedereen was sip.
Arretjescake komt van Arretje Nof, de oude vet fabriek uit Delft (Calvé). Met dit vet kan je de lekkerste dingen maken en Nof deed dit voor in kleine stripboekjes. Ergens in de boekenkast slingert er nog een rond.  Gelukkig vond ik nog een plaatje op het internet. 


De Arretjescake is voor verjaardagen, anders mag ik m niet maken omdat dit eigenlijk een bak boter is met wat cacao.


Ingrediënten


300 gram suiker
4 eetlepels cacao
1 ei
1 pakje boter (gesmolten)
1 pak maria biscuitjes (de meest simpele kaakjes die er te koop zijn)




Smelt de boter op een zacht vuurtje in een steelpan. In een grote bak gaat de suiker en de cacao, meng dit eerst door elkaar, voeg dan het ei toe. (Het rauwe ei is ja een rauw ei... ik maak me hier nooit zorgen over, maar je kan tegenwoordig ook gepasteuriseerde eieren kopen als je hier je wel zorgen over maakt. ) Mix dit zodat het ei een glanzende chocolade suiker maakt. Voeg nu de gesmolten boter toe, meng dit door elkaar tot de boter helemaal in de chocolade massa is opgegaan. (PROEF DIT MAAR EENS)


Nu komt het leuke klusje waar ik als kind helemaal los op ging. Het pak koekjes. Deze koekjes moeten kapot. Dit kan op verschillende manieren. In een theedoek en deze vervolgens dichtbinden en hard tegen het aanrechtblad aan slaan. Je kan ook het pak koekjes dicht laten en een aantal  keren keihard op de grond gooien en je kan (en dat vond ik ook heel leuk) elk koekje stuk voor stuk in vier stukjes breken. Ze moeten niet te fijn worden, geen gruis, maar een koekje in zessen ongeveer.


De koekjes meng je door de chocomassa, giet deze chocokoekjesmassa in een cakevorm en druk dit goed aan. Nu komt het moeilijkste van het recept.... zet de cakevorm met aluminiumfolie overdekt in de koelkast en wacht, en wacht, en wacht en wacht. Hij moet hard worden in de koelkast 5 uur, in de diepvries gaat t iets sneller maar dan nog duurt t 2 uur.


Om de Arretjescake uit de vorm te halen is het makkelijk om de cakevorm even in heet water te zetten. Dan smelt de boter weer een beetje en floept hij er zo uit.


Nogmaals kijk uit.. verslavend.. alleen voor verjaardagen! Gelukkig is mijn mamsje deze week weer jarig, dan mogen we weer! en daarna weer naar de sportschool.






DE FOTO KOMT VAN DE WEEK WEL!



zaterdag 6 februari 2010

Ammie's Appelmoes

Makkelijker kan niet, lekkerder ligt aan de appel die je gebruikt, maar het doet me denken aan mn oma. Wij noemde mijn oma altijd Ammie. M'n broer was klein en kon net praten en kon nog geen oma uit spreken. Toen werd het Ammie. Nu wordt mijn moeder een Ammie, of misschien krijgt ze een andere naam. Mijn broer en z'n vriendin krijgt een dochter. Ik krijg een nichtje. Het is zo spannend. De hele familie wacht met gloeiende wangetjes aan de telefoon. Om de gemoederen te laten rusten moest ik even terug naar mijn oma, Ammie Rika. Ze leerde me veel koken, en niet eens speciaal Appelmoes. Maar toch even het receptje van Ammie's Appelmoes.


Ingrediënten: 
appels (2 stuks hoe zuurder hoe beter, ik gebruik Jonagold)
gelei suiker 4 grote eetlepels
kaneelstokje




Snijd de appels in stukjes. een klein scheutje water er op, de gelei suiker en het kaneelstokje. Langzaam aan de kook laten komen en dan 5 minuten zachtjes door laten koken. Potjes uitkoken (kan ook schoon uit de afwasmachine) De potjes vullen, deksel er op en min 5 minuten op zn kop zetten.. Heerlijk echt zelfgemaakte appelmoes is zalig. Warm en dus meteen uit de pan eten is nog beter!
Gewoon lekker voor dr bij.

Scharesliep

In de keuken is goed materiaal toch wel essentieel. Zo heb ik een favoriet mes voor groente, voor vlees en voor vis, een favoriete tang voor het bakken, een giga pincet om mee te frituren in de wok en ga zo maar door.
Van mijn oude huisgenootjes heb ik destijds een echt koksmes gekregen van sabatier, iets aan de zware kant en ik dacht jeetje een echt mes.. Wel viel me het een beetje tegen  hoe scherp die was. Een paar weken geleden keek ik het programma De wilde keuken van de rvu met Wouter Klootwijk. Echt een top programma www.wildekeuken.nl. Echt de moeite om even te kijken.
Maar goed, TOEN pas kwam ik er achter dat al mn messen bot zijn.. een scherp mes is het veiligste in de keuken en messen die zo uit de fabriek rollen zijn niet scherp.. ze zijn niet met liefde geslepen. Dus ik heb meteen een set messen gepakt en ze naar de scharesliep gebracht op de kinkerstraat. Ik ga ze nu halen als een klein kind ben ik zenuwachtig. Alsof ik nieuwe messen krijg. Liefde in de keuken begint bij een scherp mes.. Ik ga m nu halen!

zaterdag 23 januari 2010

DE GROENTE JUWELIER

IK HEB T GEDAAN!!!



Ik ben naar de groente juwelier gegaan op de Kinkerstraat! (zie tweede blog van 2009, mijn voornemen voor 2010 !)
Het is ook echt een bijzondere groentezaak van buiten en van binnen. De groente én de man!
Buiten staan mooie groenten opgestald, maar binnen heeft hij nog meer geweldig goud! Dadels, met en zonder chocola, truffels (verschillende soorten), super mooie aardperen in enorme vormen. Maar ook veel Italiaanse ingredienten, en een in het bijzonder, Panna. Dit is een dikke creme fraiche van 4 kazen. Dik, vet en zalig.. En zeker niet in veel winkels verkrijgbaar! Ik wilde er niet meer weg. 
Eigenlijk kwam ik voor wat champions, shitake en oesterzwammen, maar ging weg met courgette, aardperen, panna, de paddenstoelen, boter, melk en alle soorten chocolade dadels!! Ik had 15 euro in mijn portomonee, maar de rekening was 18 euro. Hij heeft geen pinautomaat, dus ik wil al wat terugleggen... Wat zegt mijn groente juwelier... Kom morgen maar betalen! Eet smakelijk!
...
Ik word daar echt intens gelukkig van!!! Het vertrouwen van mensen! De volgende dag ben ik dus weer even af gestapt om mn 3 euro te betalen. Ik kreeg een appeltje voor onderweg!


Arjen en Rens kwamen eten, twee oud studiegenootjes en nog steeds goede vriendjes!

We hadden zin in Italiaans eten. De beste pasta van de Frattoria La Viala (www.laviala.it, bestel de bestelkaart, prachtige producten!!) en de heerlijke courgette en paddenstoelen van de groente juwelier!




Carbonara achtige pasta

Penne pasta (al dente koken)
Pancetta of gewoon spekjes
1 glas witte wijn
klein uitje gesnipperd
Paddenstoelen mix (oesterzwammen, kastanjechampions, shi take)
Courgette in kleine blokjes
Scheutje Cognac
Salie
Peper (vers uit de molen)
Zout
Kookroom light
3 verse eierdooiers

Katenspek op bakpapier 8 min in de oven (190 graden) voor een krokante bite.






maandag 18 januari 2010

Paddestoelen met congac



Vanavond kwamen twee lieve collegatjes van me eten. Ik had van Marjolein een heel leuk kookboek gekregen met alleen maar paddenstoel gerechten. "De Zilveren Champion" Dat vroeg natuurlijk om een etentje uit het boek. Het boek gaat alleen maar over de allerlekkerste paddenstoel gerechten. De een wat ingewikkelder dan de ander, want het zijn alleen maar chef's die hun best hebben gedaan op een uniek gerecht.
Een sprak me meteen aan, alleen kan ik me niet zo goed aan gerechten houden dus heb ik het iets aangepast.
De patrijs is vervangen door een kip en de paddenstoelen mix heeft ook een andere bereidingswijze gekregen. Maar deze moet je echt proberen!!!


Ingredienten:
1 hele kip
olijf olie
peper zout
citroenschil van een biologische citroen
1 knoflookteen
een paar goede velletjes katenspek zodat de kip boven bedekt is


Om te beginnen met de kip. Ik heb al verteld van mijn fantastische kippenman aan de Postjesweg. Deze kippen smaken naar kip, niet naar water zoals van de AH. De moeite is het niet en het genot des te groter.
De kip heeft tijd nodig, liefst een uur in de oven. Dus ik heb de kip even ingewreven met olie, peper en zout en een knoflook teentje in de holte gestopt wat citroenschil erbij gedaan en vervolgens bedekt met katenspek. In de oven voorverwarmd op 190 graden en gewoon de tijd geven, min 50 min maar liefst langer.


Ingrediënten
Aardappels
Knolselderij
Spruitjes
Crème fraîche
Peper zout
Klontje roomboter


Naast de kip heb ik een stampotje gemaakt van aardappel, knolselderij en spruitjes. Deze combinatie kende ik niet, maar jeetje wat is dat lekker. De aardappels geven de rommige smaak, de knol geeft wat fris en het bittere maar ook zoete van de spruitjes. Een blokje roomboter en crème fraîche, peper en zout.


En nu waar het kookboek om ging, want dit bovenstaande is natuurlijk niet veel bijzonders... de paddenstoelen


Ik had een mix van champions, shi take en oesterzwammen gehaald op de Ten Katemarkt. Daar staat ook zo'n top marktkraam. Ze hebben allerlei vergeten groentes. Pastinaken, aardperen, truffelaardappels (deze zijn PAARS, prachtige schatten van de aarde), maar goed ik wijk af van mijn paddenstoelen. Deze groentekraam en nog eerder de leverancier van deze groente krijg later nog een eigen blog!


Ingrediënten
1 klein uitje fijngesneden
Shi take paddenstoelen
Champions
Oesterzwammen
roomboter om in te bakken
scheutje Truffelolie
Cognac
vers gemalen zwarte peper
snufje zout


Paddenstoelen scheur je, dus niet snijden, dit houdt de textuur van de paddenstoel goed en zo blijft de smaak beter. Het is me een keer verteld en ik geloof het. Het is ook nog makkelijker en een leuk werkje. 
Een klein uitje heb ik eerst aangefruit met in wat roomboter, vervolgens de paddenstoelen erbij gedaan. Het jammere van paddenstoelen is dat ze zo slinken, je denkt veel te hebben en eenmaal warm absorberen ze al het vet maar krimpen ze in een. Tip is dan ook niet te lang bakken maar wel lekker hoog vuur. Doe er veel vers gemalen zwarte peper over. Dit mag echt flink, peper en paddenstoel zijn namelijk beste vrienden. Een beetje zout. 
Als ze om en om gebakken zijn een scheutje truffelolie er over heen (niet te veel want truffel is een zeer overheersende smaak)
Vervolgens (... en nu komt het...) afblussen met een flinke scheut Cognac. De geur die hier van af komt is goddelijk. Als de alcohol verdampt is doe je er stiekem nog een klontje boter bij. Dit maakt de paddenstoelenmix romig. Haal het dan gelijk van het vuur. Ik heb de congac/paddenstoelen mix nog even bij de kip in de oven gedaan. Niet te lang, 5 min is genoeg! Even de smaken laten overspringen!


Het was zeer geslaagd. Ik weet niet precies hoeveel ik van wat heb gebruikt. Dit gaat vaak op gevoel... maar hier kan niet veel mis in gaan.
Eigenlijk een herfst maaltje maar de dooi zorgt wel voor wat herfstachtiger weer dus dat kon wel vanavond!
We hadden weer een top avond, met lekker eten en top gesprekken. Begeleid uiteraard door fijne wijn (arrogant frog, merlot) en als toet hele pure chocolade met espresso!
Avondje GESLAAGD!