zondag 8 augustus 2010

Gepaneerde aubergine

Een dagje zonder vlees is goed, niet alleen voor mij maar zeker voor de wereld. Er hoeft geen koe  geslacht te worden, geen liters drinkwater geofferd worden, geen kilo's aan soya geteeld te worden, geen houtkap om de soya te kunnen verbouwen, geen mega vrachtschepen rond de wereld worden gevaren om die soya te verschepen ga zo maar door. Eigenlijk zou iedereen gewoon 2 a 3 keer per week geen vlees moeten eten (ook geen kip of gevogelte en ook niet stiekem een plakje ham op je boterham) dan kunnen we de wereld ietsje beter maken.

Er zijn vele vegetarische gerechten die je hier onder kan verwachten. Er is namelijk veel heerlijk vegetarisch te maken. Alleen heb ik dit gerecht pas net ontdekt. Ik vind vleesvervangers niks, hou veel meer van groente en ik heb een enorm zwak voor kaas... Maar door die kaas vliegen de kilo's op mijn buikie en billen.

Dus minder kaas, meer groente en wel heel lekker... Nou dat zijn deze gepaneerde aubergine. (gepaneerd met een ietsiepietsie kaas... gnagna) Minder kaas is niet geen kaas!



Ingrediënten 
Aubergine
zout
peper (uit de  molen)
1 ei
1 teentje knoflook
geschaafde harde kaas (meerder mogelijkheden oude kaas, parmezaan of een oude schaap)
paneermeel (of geschaafd oud stokbrood)

Snij de aubergine in dikke plakken en bestrooi beide zijden met zout en leg deze een half uur tot een uur in de koelkast met een vershoudfolietje er over. Hierdoor trekt het vocht uit de aubergine zodat deze niet wordt vervangen door vet als ze worden gebakken. 

Kluts het eitje. Voeg hier de geperste knoflook teen, de geschaafde kaas (mag best wat zijn) en wat gemalen peper bij. Zet naast het schaaltje met het ei mengsel ook een schaaltje met paneermeel of geschaafd oudstokrood of verkruimelde beschuitjes neer.

Haal de aubergines uit de koelkast en giet het water af.

Spoel het zout er af en dep ze goed droog.

Haal ze door het ei-kaasmengsel.

Daarna door de paneer.

Zorg dat de (gril-) pan goed heet is en een mengsel van olie en (room-)boter goed warm is. Als de belletjes van de boter weg trekken is de pan goed heet.

Gril de aubergines aan weers kanten goed. Zet vervolgens het vuur zacht en doe er een deksel op. Laat de aubergines tussen 5-10 min garen.

De aubergine is klaar als hij van binnen smoeshie is en van buiten lekker knapperig.

Lekker met pasta en een simpele tomatensaus (tomaten, sjarlotje, knoflook, oregano, peper, zout, snufje suiker) en een simpele salade
Maar ik heb de aubergine met aardappelpuree en sperzieboontjes afgeblust met witte wijn.

2 opmerkingen: