dinsdag 10 augustus 2010

Schouderkarbonade in sinaasappelsap

Heerlijk die regenbuien in augustus... Je zou bijna zin krijgen in warme thee met een kaakje of stoofpotjes. Nou dat laatste had ik dus. Maar dan wel een zomerse!

IngrediĆ«nten voor 2 personen

2 schouderkarbonade (liefst biologisch)
1 takje rozemarijn
3 takjes tijm
1 laurierblaadje
scheut witte wijn
300ml (of zo iets) sinaasappelsap (liefst vers geperst maar ken eventueel ook uit een pak)
1 teentje knoflook
6 kleine sjarlotjes
5 aardappels schoon geboend in de schil
6 cherrytomaatjes




Makkelijker kan bijna niet. Niks schillen niks snijden alleen maar bakken en stoven.
Dep de karbonades goed af en bestrooi ze goed met peper en zout uit de molen. 
Zorg dat de braadpan goed warm is en dat de boter/olie mix goed warm is. (Het schuim moet weg trekken naar de buitenkant dan is de boter warm genoeg) Doe de tijm, rozemarijn en de laurier erbij.

Braad het vlees goed aan. Het vlees moet goed gekleurd zijn. Blus het dan af met een scheutje witte wijn. Het moet goed sissen. Doe de sjarlotjes en het teentje knoflook erbij met schil en al. Deze worden dadelijk heerlijk zacht en gestoofd. Schenk vervolgens de sinaasappelsap over het vlees zodat het zo goed als onder staat. Laat het goed koken. 

Doe de deksel er op. na 5 min kunnen de aardappels er ook bij. Draai het gas zacht en doe de deksel op de pan. Laat dit 40 min stoven.
De laatste 10 min kunnen de tomaatjes erbij. Tomaten zijn zachtere groentes en hoeven niet zolang te stoven. De schil knapt open en ze worden heerlijk zacht en zoet. Ondertussen is de sap ingekookt en is er een lekkere saus ontstaan. 


Als je borden opmaakt is het goed om eerst met de aardappels te beginnen. Deze trekken de kou uit het bord. Iets afgekoelde aardappels zijn minder erg dan koud vlees. Vervolgens leg je het vlees er op. Snij van de sjarlotjes de kontjes af. Zo kan je de zachte sjarlotjes er zo uitschapen met een mes. Deze leg je boven op het vlees. Lepel een aantal lepels sinaasappelkookvocht over het vlees en de aardappels en leg de tomaatjes er omheen.
De zachte aardappel, de zachte sjalotjes, de zachte tomaatjes en het zachte vlees. Alles is lekker gestoofd en zacht maar heeft allemaal een ander frisse nasmaak door de sinaasappel!

ENJOY!!

2 opmerkingen:

  1. dit lijkt me heerlijk Fem en lekker simpel! het 't uitgeprint en thuis aan de slag van de week! Thanks, Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Na een regenachtige dag met nog de hoop op een nazomer heb ik vandaag de schouderkarbonade gemaakt met sinaasappel saus. Het is een heerlijk gerecht, bijzondere smaak, zeker zomers maar wel met een najaars bite! mmmm dank Femkie food!

    BeantwoordenVerwijderen