zondag 29 augustus 2010

Wiener Schnitzel van m'n vader

Zoals wellicht al wel geraden kom ik uit een Bourgonisch gezin. Mijn oom is net een Indonesische catering begonnen, mijn moeder heeft altijd leuke lekkere makkelijke recepten, haar nasi is beroemd, mijn broer is de toetjes chef en mijn vader is eigenlijk de chef van de weekendkeuken. We worden ook wel FOPPERS genoemd, (Food Orientated People), andere noemen ons Foodies, ach ja we houden van de keuken, de gezelligheid, het eten, het er over praten en vooral het bij elkaar zijn.
Voor werk zitten we de laatste jaren geregeld in Wenen, mijn vader en ik. Daar hebben we een zeer dierbare vriendschap met Volkmar. Ook een Foodie in hart en nieren. Als je bij hen logeert is er nooit te weinig eten, nooit vieze wijn maar altijd heerlijk en eerlijk eten. Een echte Ween is trots op z'n schnitzel dus ook Volkmar. Hij liet trots het hele proces zijn en dat is niet mis! Het is een kunst een goede lekkere en vakkundige schnitzel te maken. Vaak krijgen we de recepten dan nog even nagestuurd geïllustreerd en wel. 
Dit keer heeft m'n vader een cursus schnitzel maken bij hem gevolgd. Hieronder mijn vaders recept!

Wiener Schnitzel 


Koop een varkenshaas van 3 ons of meer en snijdt die in plakjes haaks op de vezel. Deze medaillonnetjes sla je plat tot ongeveer minder dan een halve centimeter. Doe dit met beleid. Je legt de medaillons op een plank, legt hier vershoudfolie tussen en sla de ferm maar voorzichtig het vlees plat. Het vlees mag aan de zijkanten niet gaan slijten dit maakt de structuur kapot en zal het vlees juist droog worden in plaats van mals.





 Zet de oven aan op 80-100 graden om de schnitzels dadelijk in op te vangen als ze gebakken zijn. 



Als je zo een stuk of 10 a 15 schnitzels heb geslagen, besprenkel je ze met water en leg dit ongeveer een minuutje of tien weg.
Zet vier borden klaar :één met bloem met wat peper en zout, één met losgeklopt ei ook weer met wat peper en zout en één met paneermeel. Een afwasmachine is dus wel handig of een handige hulp in de afwas.







 Haal de schnitzels uit het water, dep ze iets droog en haal ze dan eerst door de bloem, dan het losgeklopt ei en ten slotte door het paneermeel . Stapel ze op een vierde bord. 










Zet intussen een brede bakpan klaar op het vuur, laat deze warm worden en giet daar een klein scheutje arachideolie in. Bak de gepaneerde schnitzel aan elke kant 1,5 a 2 minuten op middelhoog temperatuur.
Leg de gebakken schnitzels in de warm houd oven en serveer deze met een plakje citroen en samen met aardappel/ veldsla salade.






Aardappel veldsla salade
Neem mei  aardappelen of nieuwe oogst aardappelen en kook deze gaar in de schil. 
Ontdoe deze van het dunne vel, dit gaat heel gemakkelijk maar vuur vaste vingers zijn wel aanbevolen. Af en toe onder de koude kraan houden helpt!  Snijdt de aardappeltjes in plakjes van een halve centimeter
Zout en wat peper naar smaak en aanmaken met olijfolie en witte balsemico azijn. Meng de schoongespoelde veldsla ontdaan van de worteleindjes met de aardappelsalade die nog wat lauw is en serveer dit bij  de warm gehouden schnitzels.

Succes en Gutten Appetite!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten