zondag 26 september 2010

Snijbiet lunch

De Ten Katemarkt in West Amsterdam is mijn markt. Er staan heerlijke kramen vol lekker fruit, vreemde en vergeten groenten, glimmende visjes, Marokkaanse kruiden en heel veel ander goeds!


Eén kraam is voor mij bijzonder, dat is de groentekraam met vergeten groente en streekproducten. Hier hebben ze van aardperen, truffelaardappels tot lamsoor. De tomaten zijn niet allemaal even rond en rood, maar juist ambachtelijk geteeld. De vormen en kleuren lopen dus uiteen. Veel van de streekproducten die ze hier verkopen komen van de kweker op de Osdorperweg waar ik al eerder over vertelde. Wim Bijma! Gister lag er snijbiet! Dit is de tijd voor snijbieten en hier lagen ze in alle kleuren, geel, rood, groen, wit. Heerlijk als ze net zijn geoogst en zeker lekker om even snel te roerbakken. 





Ingrediënten


Snijbiet
knoflook
sjarlotje
olijfolie
glaasje witte wijn
peper
zout
ECHTE boterhammen geroosterd
dun laagje halfvolle crème fraîche 


Snipper het uitje, snij de snijbiet en het teentje knoflook. 
Snijbiet is helemaal te eten, dus niks hoef je er af te halen. Fruit het uitje en zet eerst de stengels aan. Blus het af met een scheutje witte wijn en doe de knoflook erbij. Doe de bladeren van de snijbiet erbij en laat het op redelijk hoog vuur inkrimpen. Schenk de rest van het glas wijn erbij. Breng het geheel op smaak met peper en zout.






Rooster het brood. Lekker is om echt brood van de bakker of de natuurwinkel te halen. Smeer hier een laagje halfvolle creme fraiche op.
Als de snijbiet gaar is leg je dit op de geroosterde broodjes. Uiteraard met een glaasje witte wijn. Heerlijke zondag lunch!

1 opmerking:

  1. Ha Femke, Een mooie hulde aan de snijbiet! Een super mooie én lekkere groente. Leuk om te lezen. Ik heb net in roomboter, met een beetje kippenbouillon, gestoofde snijbiet gemaakt. Beetje geraspte kaas erover en een stuk geroosterd brood erbij. Ook heerlijk! Groet, Okke

    BeantwoordenVerwijderen