zondag 14 november 2010

Urbanibalism

www.urbanibalism.org 


Wild eten vanuit de Amsterdamse bermen en grachten... het is niets nieuws. Met mijn werk hebben we 1,5 jaar geleden tijdens een team uitje alle scheggen van de stad befietst om onderweg eten op te snorren in de bermen en tuinen van de stad. Dit varieerde van haas uit Amsterdam Noord (moet geschoten worden om overpopulatie tegen te gaan), tot Amerikaanse rivierkreeften (bijvangst van de muskusratten in de Amstel) uit Oost; van snijbiet van de Osdorperweg en prei uit de tuin van zorgboerderij de boterbloem in Nieuw West tot geitenkaas en wijn uit de volkstuinen van Zuid. Het was een feestmaal wat we bij de kookstudio achter de Elandsgracht hebben bereid. (Keizer culinair) We waren allemaal trots op het eetbare goud wat onze stad te bieden heeft. 

Uiteraard bestaat mijn "groen in de stad" team uit een ratjetoe van vakfreaks, ecologen, boom goeroes, vis fanaten en paddozoekers ze weten allemaal een ander stukje van de stad weer bijzonder te maken. Martin Melchers (oud collega) heeft een pracht documentaire gemaakt over wat voor bijzondere beesten er in Amsterdam te vinden zijn "Haring in het IJ".
Nu lees ik in een vakblad (Stedenbouw & Ruimtelijke Ordening, Nirov,2010/05) het artikel Eetbare stad van Wietske Maas (1978).. het leeft in de stad... We kunnen dus met de anroid app boskoi wild eten vinden in de stad en we hoeven nooit meer om te komen van de honger. Daarnaast is het voor de culinaire stedeling een uitdaging om juist met dit soort gewassen te koken. We gaan er nog anders een stad voor inrichten als het aan mij licht! 


Let the peri-urban food collectors rise, speak & eat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten