maandag 10 januari 2011

Worteltjes taart (& Duikelman)

"Er komt een konijn bij de banketbakker en vraagt 'Heeft u ook worteltjestaart??' 'Nee', zegt de banketbakker. Het konijn gaat weer weg.... , komt 5 keer terug en de vijfde keer zegt de banketbakker 'Ja konijn, ik heb een worteltjestaart gemaakt speciaal voor jou!' 'Vies he!', zegt het konijn" Echt een schattig mopje! 
Afgelopen weekend stond ik op en dacht aan deze worteltjes taart. Helemaal wit van de iceing en mooie oranje worteltjes er op van marsepein.


Nou zo bedacht zo gedaan. Gelukkig hebben we hier in de stad een FANTASTISCHE kookwinkel Duikelman. Hier verkopen ze alles! Potten, pannen, silecone vormpjes voor allerlei gebak, gardes in alle maten en vormen, echt je kijkt je ogen uit. Duikelman heeft een aantal winkels in de Pijp. Vlakbij de Albert Cuypmarkt. Eentje met keuken gerei, een met fornuizen en kookboeken en nog een waar ik volgens mij nog even niet naar binnen mag... (www.duikelman.nl)


Daar hebben ze ook alle soorten marsepein, dus ook oranje marsepein voor de worteltjes voor op de taart.  Mijn springvorm had mijn verhuizing niet overleefd dus die mocht ook nieuw... de rest was alleen maar wensen wensen wensen en nog een keer wensen. Ik besef dat ik meer opslag ruimte in mijn keuken nodig heb als ik vaker deze winkel betreed. Maar goed terug naar de worteltjes taart.


Op internet vind je 1001 manieren om worteltjes taart te maken. Met zonnebloem olie, zonder zonnebloem olie. Ik wilde een zonder olie om het een gezonde taart te houden en dat te compenseren met de dikke iceing/glazing!
Een beetje van het big book of basics en een beetje van mij.


Ingrediƫnten
voor de taart
300 gram schoon geboende en geraspte worteltjes
geraspte schil van een citroen en 3 a 4 el sap
boter voor de vorm in te vetten
300 gram amandelpoeder (bij de Turkse/Marokkaanse winkel te halen, of zelf te maken door blanke amandelen in de keukenmachine fijn te malen)
80 gram bloem
3 tl bakpoeder
6 eieren (gescheiden eiwit, ei dooier)
200 gram fijne suiker
2 tl vanille extract
kaneel
nootmuskaat
2 handjes blanke rozijnen
2 handjes walnoten, fijn gehamerd


voor de iceing
1 pakje philidelphia cream cheese (GEEN LIGHT)
1 pakje poedersuiker van 130 gr
klein klontje boter


voor de garnering 
oranje marsepein


De worteltjes raspen. Voeg hier de citroensap en de citroen schil door. De amandelpoeder met de bakpoeder en de bloem mengen. Doe hier naar smaak kaneel, nootmuskaat en vanille extract bij. Week de blanke rozijnen in water en dep ze goed droog. 


Verwarm de oven voor op 180 graden en beleg de springvorm met bakpapier. Vet de randen in met boter.


De eieren splitsen. Klop de eiwitten stijf. Roer de fijne suiker door het eigeel zodat het een mooie gele massa is. Schep dit rustig, beetje bij beetje door het eiwit. Als dit helemaal is opgenomen schep de worteltjes er door en vervolgens de amandelbloem. Het moet een luchtig mengsel blijven. Rustig met een garde de ingrediĆ«nten mengen is het beste.


Als laatste voeg je de rozijnen en de gehamerde walnoten toe. 
Giet het mengsel in de springvorm en doe deze voor 40 minuten in het midden van de oven.
Onder tussen kan je de iceing maken. Dit is makkelijk, over heerlijk en je moet je inhouden om de iceing niet vooraf op te hebben gesnoept. KIJK DUS UIT!
Zet de philedelphia cream cheese en het klontje boter ruime tijd voor dat je het wil mixen uit de koelkast. Het moet namelijk goede kamer temperatuur zijn om alles goed te kunnen mengen. Klop met een garde de boter met de philedelphia romig. Voeg hier rustig de poedersuiker aan toe tot het een gladde glimmende massa is. Een kind kan de was doen en het is OVERHEERLIJK.
Rol vervolgens van de oranje marsepein wat worteltjes en eventueel een roosje als garnering. Uiteraard kan je helemaal los gaan op dit knutsel werkje als je ook groene marsepein koopt voor de blaadjes. Ik laat dit voor een andere keer als het echt feestelijk moet!


Als de taart klaar is. Laat deze dan eerst goed afkoelen op een rooster. Als je meteen de iceing er over doet gaat het niet goed. De taart dus eerst echt af laten koelen! Is hij echt afgekoeld, dan kan de iceing er op. Met een silecone spatel kan je deze er mooi overheen spreiden. Vervolgens maak je het af met de mooi gerolde worteltjes en roosjes! 


Echt een knaller!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten