zondag 29 augustus 2010

Restaurant Intermezzo: As tijdens de restaurantweek

www.restaurantas.nl 

Twee keer per jaar wordt de restaurantweek georganiseerd. DE mogelijkheid om eens wat betere restaurants te bezoeken en te zien wat je daar van kan leren. Ik ging dit keer met Herman naar As. Het restaurant (in het Beatrixpark, in Amsterdam) dat bekend staat om de tuindieren. As heeft namelijk 2 varkens in de tuin die helpen het GFT afval te verwerken en up te cyclen naar top vlees. Want in oktober is namelijk het snuit tot staart maal. Dan worden de varkens geslacht om vervolgens over heerlijke gerechten van te maken. Alles van het varken wordt verwerkt. Dat noem ik nou eerlijk en heerlijk eten.


Het is nu geen oktober maar augustus dus geen varkens op het menu. Maar wel eerlijk eten uit de streek. Geen poespas maar echt eten. Het menu zie je hier onder. Je krijgt wat je is beloofd, de smaken zijn puur en intens. Het leuke ook nog is dat ze veel met vergeten groenten werken en streekgroenten. Zo komen de groenten van Wim Bijma van de Osdorperweg www.wimbijma.com. Top spul heeft hij. In HET stadslandbouwgebied van Amsterdam de Tuinen van West.

Wiener Schnitzel van m'n vader

Zoals wellicht al wel geraden kom ik uit een Bourgonisch gezin. Mijn oom is net een Indonesische catering begonnen, mijn moeder heeft altijd leuke lekkere makkelijke recepten, haar nasi is beroemd, mijn broer is de toetjes chef en mijn vader is eigenlijk de chef van de weekendkeuken. We worden ook wel FOPPERS genoemd, (Food Orientated People), andere noemen ons Foodies, ach ja we houden van de keuken, de gezelligheid, het eten, het er over praten en vooral het bij elkaar zijn.
Voor werk zitten we de laatste jaren geregeld in Wenen, mijn vader en ik. Daar hebben we een zeer dierbare vriendschap met Volkmar. Ook een Foodie in hart en nieren. Als je bij hen logeert is er nooit te weinig eten, nooit vieze wijn maar altijd heerlijk en eerlijk eten. Een echte Ween is trots op z'n schnitzel dus ook Volkmar. Hij liet trots het hele proces zijn en dat is niet mis! Het is een kunst een goede lekkere en vakkundige schnitzel te maken. Vaak krijgen we de recepten dan nog even nagestuurd geïllustreerd en wel. 
Dit keer heeft m'n vader een cursus schnitzel maken bij hem gevolgd. Hieronder mijn vaders recept!

dinsdag 10 augustus 2010

Schouderkarbonade in sinaasappelsap

Heerlijk die regenbuien in augustus... Je zou bijna zin krijgen in warme thee met een kaakje of stoofpotjes. Nou dat laatste had ik dus. Maar dan wel een zomerse!

Ingrediënten voor 2 personen

2 schouderkarbonade (liefst biologisch)
1 takje rozemarijn
3 takjes tijm
1 laurierblaadje
scheut witte wijn
300ml (of zo iets) sinaasappelsap (liefst vers geperst maar ken eventueel ook uit een pak)
1 teentje knoflook
6 kleine sjarlotjes
5 aardappels schoon geboend in de schil
6 cherrytomaatjes




zondag 8 augustus 2010

Gepaneerde aubergine

Een dagje zonder vlees is goed, niet alleen voor mij maar zeker voor de wereld. Er hoeft geen koe  geslacht te worden, geen liters drinkwater geofferd worden, geen kilo's aan soya geteeld te worden, geen houtkap om de soya te kunnen verbouwen, geen mega vrachtschepen rond de wereld worden gevaren om die soya te verschepen ga zo maar door. Eigenlijk zou iedereen gewoon 2 a 3 keer per week geen vlees moeten eten (ook geen kip of gevogelte en ook niet stiekem een plakje ham op je boterham) dan kunnen we de wereld ietsje beter maken.

Er zijn vele vegetarische gerechten die je hier onder kan verwachten. Er is namelijk veel heerlijk vegetarisch te maken. Alleen heb ik dit gerecht pas net ontdekt. Ik vind vleesvervangers niks, hou veel meer van groente en ik heb een enorm zwak voor kaas... Maar door die kaas vliegen de kilo's op mijn buikie en billen.

Dus minder kaas, meer groente en wel heel lekker... Nou dat zijn deze gepaneerde aubergine. (gepaneerd met een ietsiepietsie kaas... gnagna) Minder kaas is niet geen kaas!


zondag 1 augustus 2010

Restaurant Intermezzo: STARK in Kappeln

Tijdens de vakantie zijn van Laboe naar Kappeln gezeild. Beide zijn twee plaatsjes aan de Oostzee en beide plaatsjes hebben iets kneuterigs, bijzonders en vooral Oostzee's. Er zijn veel visrestaurantjes die met de verste vis werken die de vissertjes direct uit de botter het restaurant in brengen. Echt een genot om alleen al dat taffreel te bekijken.


Laboe zal vast nog een aantal keren voorbij komen met name over de Fisch Kuche. Dit is de favoriete plek om een broodje garnalen te halen als lunch of een Brad Fisch te halen als avondmaal. Hier is alles vers, simpel, gemoedelijk en goed.

Zomerse rabarber


Beetje laat post ik deze maar het blijft zo lekker gewoon een beetje rabarber...
Ingrediënten 
rabarberstelen
gelei suiker
witte wijn
citroenschil


Hak de rabarber in stukken, doe ze in een steelpan. Doe er geleisuiker bij (zie verpakking voor hoeveelheid, maar mag best wat zijn). Een flinke scheut witte wijn of water wat je wil een beetje citroenschil en laten pruttelen. ... hoelang... totdat t zacht is!

Te gebruiken in lekkere custard (uit t pakje maken is makkelijk en veel lekkerder dan vla) of met aardbeien op een crublebodem van (suiker/bloem/hazelnoten/boter/snufje zout) als taart (HEEERLIJK ZOMERS)

Courgette tomaten salade maar dan anders

Courgette tomaten salade maar dan anders....... zou je niet zeggen als je het zo ziet. It's not in the looks but in the preperation. :)

Ok, toegegeven het is niet zelf bedacht maar een geteste bereidingswijze van een recept uit een oude elle eten. Getest, beproefd en zeer goed bevonden zelfs!

Ingrediënten voor 4 personen

1 Courgette met de kaasschaaf in lange plakken (dus niet in rondjes)
5 trostomaatjes in partjes
bosje verse munt of basilicum of een mix hiervan fijn gehakt
lekkere olijf olie
2 gekneusde knoflookteentjes
witte balsamicoazijn
peper/zout

Schaaf eerst de courgette in dunne plakken en snij de tomaten in partjes. Leg deze op een mooie schaal en meng deze alvast een beetje.
Doe in een pan een flinke scheut lekkere olijf olie en doe hier de gekneusde knoflookteentjes in. Laat de olie warm worden (niet te snel). Giet de warme knoflook olie over de courgette en tomaten.Door de warme olie garen de courgettes een beetje en worden ze zacht. Doe hier vervolgens peper en zout, een scheut witte balsamico azijn en de verse munt/basilicum bij.
Laat dit een uurtje marineren. 

Heerlijk (,) simpel, gezond en te combineren met veel.
Echt een succes nummertje als je het mij vraagt!



Kip met Pfifferlingen (cantherellen)

Het is vakantie, tenminste het was tot gister voor mij vakantie. Ik heb heerlijk in Duitsland 2 weken geslapen, gelezen, gezeild, gekookt en gegeten. Nu is dus weer thuis en me voorbereiden op de dagelijkse werkzaamheden van mijn leventje in Amsterdam. Dit kan niet zonder eerst mijn kook ervaringen te delen.


Pfifferlingen bakken vol op het marktje van Laboe en voor een prikkie! Pfifferlingen zijn cantharellen en wat voor! Ze zien er prachtig uit en hebben een heerlijke smaak. Het leuke om zelfs al bij onze ooster buren te ervaren zijn de kleine verschillen op de markt. Zo hebben ze daar wel kipfilet maar kun je er ook kippenborst kopen. Dat is inclusief borstkas en vel. Dit doet de smaak zeker ten goede! Het vlees is ook vlees, dus niet  gemangeld in een grote centrifuge om water op te laten nemen. 


Goed ik had een maaltje bereid voor de grootoudjes van Fien.


Kip met Pfifferlingen voor 5