zaterdag 23 januari 2010

DE GROENTE JUWELIER

IK HEB T GEDAAN!!!



Ik ben naar de groente juwelier gegaan op de Kinkerstraat! (zie tweede blog van 2009, mijn voornemen voor 2010 !)
Het is ook echt een bijzondere groentezaak van buiten en van binnen. De groente én de man!
Buiten staan mooie groenten opgestald, maar binnen heeft hij nog meer geweldig goud! Dadels, met en zonder chocola, truffels (verschillende soorten), super mooie aardperen in enorme vormen. Maar ook veel Italiaanse ingredienten, en een in het bijzonder, Panna. Dit is een dikke creme fraiche van 4 kazen. Dik, vet en zalig.. En zeker niet in veel winkels verkrijgbaar! Ik wilde er niet meer weg. 
Eigenlijk kwam ik voor wat champions, shitake en oesterzwammen, maar ging weg met courgette, aardperen, panna, de paddenstoelen, boter, melk en alle soorten chocolade dadels!! Ik had 15 euro in mijn portomonee, maar de rekening was 18 euro. Hij heeft geen pinautomaat, dus ik wil al wat terugleggen... Wat zegt mijn groente juwelier... Kom morgen maar betalen! Eet smakelijk!
...
Ik word daar echt intens gelukkig van!!! Het vertrouwen van mensen! De volgende dag ben ik dus weer even af gestapt om mn 3 euro te betalen. Ik kreeg een appeltje voor onderweg!


Arjen en Rens kwamen eten, twee oud studiegenootjes en nog steeds goede vriendjes!

We hadden zin in Italiaans eten. De beste pasta van de Frattoria La Viala (www.laviala.it, bestel de bestelkaart, prachtige producten!!) en de heerlijke courgette en paddenstoelen van de groente juwelier!




Carbonara achtige pasta

Penne pasta (al dente koken)
Pancetta of gewoon spekjes
1 glas witte wijn
klein uitje gesnipperd
Paddenstoelen mix (oesterzwammen, kastanjechampions, shi take)
Courgette in kleine blokjes
Scheutje Cognac
Salie
Peper (vers uit de molen)
Zout
Kookroom light
3 verse eierdooiers

Katenspek op bakpapier 8 min in de oven (190 graden) voor een krokante bite.






maandag 18 januari 2010

Paddestoelen met congac



Vanavond kwamen twee lieve collegatjes van me eten. Ik had van Marjolein een heel leuk kookboek gekregen met alleen maar paddenstoel gerechten. "De Zilveren Champion" Dat vroeg natuurlijk om een etentje uit het boek. Het boek gaat alleen maar over de allerlekkerste paddenstoel gerechten. De een wat ingewikkelder dan de ander, want het zijn alleen maar chef's die hun best hebben gedaan op een uniek gerecht.
Een sprak me meteen aan, alleen kan ik me niet zo goed aan gerechten houden dus heb ik het iets aangepast.
De patrijs is vervangen door een kip en de paddenstoelen mix heeft ook een andere bereidingswijze gekregen. Maar deze moet je echt proberen!!!


Ingredienten:
1 hele kip
olijf olie
peper zout
citroenschil van een biologische citroen
1 knoflookteen
een paar goede velletjes katenspek zodat de kip boven bedekt is


Om te beginnen met de kip. Ik heb al verteld van mijn fantastische kippenman aan de Postjesweg. Deze kippen smaken naar kip, niet naar water zoals van de AH. De moeite is het niet en het genot des te groter.
De kip heeft tijd nodig, liefst een uur in de oven. Dus ik heb de kip even ingewreven met olie, peper en zout en een knoflook teentje in de holte gestopt wat citroenschil erbij gedaan en vervolgens bedekt met katenspek. In de oven voorverwarmd op 190 graden en gewoon de tijd geven, min 50 min maar liefst langer.


Ingrediënten
Aardappels
Knolselderij
Spruitjes
Crème fraîche
Peper zout
Klontje roomboter


Naast de kip heb ik een stampotje gemaakt van aardappel, knolselderij en spruitjes. Deze combinatie kende ik niet, maar jeetje wat is dat lekker. De aardappels geven de rommige smaak, de knol geeft wat fris en het bittere maar ook zoete van de spruitjes. Een blokje roomboter en crème fraîche, peper en zout.


En nu waar het kookboek om ging, want dit bovenstaande is natuurlijk niet veel bijzonders... de paddenstoelen


Ik had een mix van champions, shi take en oesterzwammen gehaald op de Ten Katemarkt. Daar staat ook zo'n top marktkraam. Ze hebben allerlei vergeten groentes. Pastinaken, aardperen, truffelaardappels (deze zijn PAARS, prachtige schatten van de aarde), maar goed ik wijk af van mijn paddenstoelen. Deze groentekraam en nog eerder de leverancier van deze groente krijg later nog een eigen blog!


Ingrediënten
1 klein uitje fijngesneden
Shi take paddenstoelen
Champions
Oesterzwammen
roomboter om in te bakken
scheutje Truffelolie
Cognac
vers gemalen zwarte peper
snufje zout


Paddenstoelen scheur je, dus niet snijden, dit houdt de textuur van de paddenstoel goed en zo blijft de smaak beter. Het is me een keer verteld en ik geloof het. Het is ook nog makkelijker en een leuk werkje. 
Een klein uitje heb ik eerst aangefruit met in wat roomboter, vervolgens de paddenstoelen erbij gedaan. Het jammere van paddenstoelen is dat ze zo slinken, je denkt veel te hebben en eenmaal warm absorberen ze al het vet maar krimpen ze in een. Tip is dan ook niet te lang bakken maar wel lekker hoog vuur. Doe er veel vers gemalen zwarte peper over. Dit mag echt flink, peper en paddenstoel zijn namelijk beste vrienden. Een beetje zout. 
Als ze om en om gebakken zijn een scheutje truffelolie er over heen (niet te veel want truffel is een zeer overheersende smaak)
Vervolgens (... en nu komt het...) afblussen met een flinke scheut Cognac. De geur die hier van af komt is goddelijk. Als de alcohol verdampt is doe je er stiekem nog een klontje boter bij. Dit maakt de paddenstoelenmix romig. Haal het dan gelijk van het vuur. Ik heb de congac/paddenstoelen mix nog even bij de kip in de oven gedaan. Niet te lang, 5 min is genoeg! Even de smaken laten overspringen!


Het was zeer geslaagd. Ik weet niet precies hoeveel ik van wat heb gebruikt. Dit gaat vaak op gevoel... maar hier kan niet veel mis in gaan.
Eigenlijk een herfst maaltje maar de dooi zorgt wel voor wat herfstachtiger weer dus dat kon wel vanavond!
We hadden weer een top avond, met lekker eten en top gesprekken. Begeleid uiteraard door fijne wijn (arrogant frog, merlot) en als toet hele pure chocolade met espresso!
Avondje GESLAAGD!



dinsdag 12 januari 2010

Vis of Vega

In mijn oude studentenhuis woonde we met z'n 14-en. Dan leer je wel voor grote groepen koken. Vaak kookte ik iets wat in grote porties kan, makkelijk is, goedkoop is en wat iedereen wel lekker vindt. Het lastige van mijn studentenhuis is, dat het in Wageningen stond... Nou is er helemaal niet zo veel mis met Wageningen. Maar er zijn wel heel veel principiële mensen. Ook hier is niks mis mee.. maar toch als je voor veel mensen moet koken en je wil iedereen een beetje tevreden hebben is het lastig als de één geen champions eet (dat is namelijk zielig voor de schimmel, deze persoon in kwestie had wel een vleesetende plant), de ander geen vlees at, weer een ander een tomaten allergie heeft (gelukkig alleen koude tomaat), de ander geen noten eet en dan was er ook nog eens af en toe iemand die mee at die geen zuivel mocht..
Als kok is het dan: DEAL WITH IT... Als mensen ziek worden van eten dan moet je wel. Ik vond het eigenlijk wel leuk en een uitdaging om iedereen tevreden te houden. We hadden dan ook vaak grootste maaltijden en enkele recepten die op dit blog komen heb ik daar ook leren maken.




Maar goed dit is een recept van mijn moeder. Het makkelijke is, je kan t kant en klaar kopen, maar je kan het ook zo vers mogelijk maken. Goedkoop en duurkoop... Ik beschrijf hier de middelkoop en dan zoeken jullie het maar uit, want af en toe moet je een beetje creatief zijn met inkopen.


Vis (of Geitenkaas) met spinazie en tomaat


Ingrediënten
Aardappelschijfjes (liefst vastkokende aardappels even koken en dan in schijfjes snijden, de schil mag er om blijven zitten. Je kan ook kant en klare gebruiken)
knoflook
olijf olie
witte vis (kabeljauw uit de barendtzee of koolvis uit de noordzee check de viswijzer http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/oceanen_en_kusten/wat_kan_ik_doen_/viswijzer2/)
OF
Geitenkaas (gewoon harde geitenkaas, jonge smelt lekker, meer belegen blijft wat steviger en is wat pittiger)
gewassen verse spinazie (HIER NIET OP BEZUINIGEN)
tomaten in plakjes door de breedte van de tomaat (zo blijft de tomaat mooi rond
geraspte kaas


kookroom
knoflook
peper
zout
basilicum vers
Italiaanse kruiden (wat er ook in de tuin staat)


Ok, ik geef je 10 min.
Warm de oven voor op 180 graden.
Pak een ovenschaal . Snij de knoflook door midden en wrijf de ovenschaal in met deze halve knoflookteen. Klein scheutje olijf olie in de schaal en leg hier de aardappelschijfjes op. Zout deze.
Leg nu de gewassen spinazie op de aardappelschijfjes, daarboven op de vis (voor de vis schotel) of geitenkaas (voor de vega schotel) vervolgens de tomaten schijfjes en dek dit af met de geraspte kaas.
Meng de kookroom met de kruiden, knoflook en goed peper. (wil je het jezelf makkelijk maken doet een flinke lepel pesto ook wonderen)
Giet dit over de schotel en laat het goed tot aan de aardappelschijfjes doorsijpelen.


Doe de ovenschotel voor 25 min tot 35 min in de oven..
Salade erbij van tomaten, rode ui, balsamico azijn en olie, peper en zout
Wat vers gebakken ciabatta brood..
Uiteraard een lekker niet al te zwaar rood wijntje... en


... Mangiare!!!


Een kind kan de was doen...
Snel en makkelijk en voor veel, vooraf te maken. Dit even als wat praktische tips



Coquille's met venkelsaus



Soms is het heerlijk om een beetje bijzondere dingen te kopen. .. Coquille is zo'n bijzonder ingrediënt! Ze liggen er vaak niet al te appetijtelijk bij in de vitrine van de visboer. Maar de gedachte aan deze zachte maar stevige schelpdiertjes doet mij al watertanden!


Te veel om de coquille's doen is zonde. De zacht ziltige smaak moet goed tot z'n recht komen. Een geweldige combinatie is een frisse venkelsaus en een pureetje van aardperen/aardappel.


Ingredienten
Visfond 70cl
1 kleine venkel in plakken
1 witte ui fijngesneden
een glas witte wijn (een beetje een frisse)
olijf olie
peper en zout
een klein pakje kookroom (maar ik heb niet alles gebruikt.. een scheut)




Coquille's zorg dat je verse hebt van de visboer 3 tot 4 persoon is heerlijk, ze zijn duur, je kan ze altijd nog halveren.
olijfolie


pureetje
Aardperen (met schil)
aardappeltje zonder schil
aardappelknijper
nootmuskaat
zout/peper
beetje roomboter.




Maak de visfond warm (gewoon uit een glazenpot uit de supermarkt of bij de visboer)
Snij het uitje in kleine fijne blokjes en de venkel in plakken. Verhit een beetje olijf olie in een pan en voeg hier de ui en de venkel bij. Laat het een beetje sissen en smoren en doe de deksel op de pan. Doe dit op een laag vuurtje zodat de ui en venkel niet erg kleuren. Na ongeveer een kwartiertje is de venkel en ui zacht en gaar. Blus voorzichtig af met een scheut witte wijn. Laat de alcohol verdampen (dit mag op iets hoger vuur) Doe nu de warme visfond er voorzichtig bij. beetje bij beetje en laat het inkoken tot het de helft is. Doe het vuur zacht en doe de room er bij. Maak het op smaak met wat peper, zout en gemberpoeder. De room mag zachtjes, eventjes mee koken. Zet het vuur uit en maak met een staafmixer een pureetje van de venkelprut. Deze kan je eventueel nog door een zeef drukken als je m een beetje gladder wil hebben.


Verwarm de grillpan tot hij echt heel warm is.. Doe iets olijf olie in de pan en voeg de coquilles erbij.. zorg dat ze niet te vast komen te zitten door met een houten spatel ze rustig in de richting van de strepen te bewegen. Bak ze eerst 3 min aan de ene kant en dan nog 1,5 min aan de andere kant. Het is een precies karweitje want iets te lang en ze zijn taai.


Van aardperen en aardappels had ik nog een pureetje staan en die smaakte er wonderlijk goed bij. Gordon Ramsay gaf me nog een tip dat venkel en gember een goede combi zijn. Dus ik heb het bord opgemaakt de venkelsaus eerst, de coquille's en vervolgens in het midden het pureetje. Een klein beetje maar. Vervolgens wat gember poeder erover gestrooid. Een takje van het venkelblad maakt wel een lieve frisse garnering.


Echt, af en toe mag je jezelf verwennen.. Dit is heerlijk.
Voor de light variant kan je de room en roomboter eventueel ook weg laten. Dat maakt het maaltje ook nog een heel gezond. Maar in het weekend mag je jezelf wel verwennen!!




woensdag 6 januari 2010

Vijgen met Port bij dit Anton Pieck-weer






Wat word ik toch altijd vrolijk als t sneeuwt. Langzaam veranderd de wereld in een witte omgeving. Alles is sereen. De geluiden zijn gedempt, het kraakt onder je voeten, mensen bewegen langzamer, voorzichtiger, bedachtzamer en ze kijken om zich heen. En wanneer kijken mensen nog om zich heen...
Met sneeuw is alles geoorloofd. Je mag te laat komen, je mag langzaam doen, je mag onthaasten, je moet alleen maar om je heen kijken. Alles verandert langzaam in een Anton Piek tekening. De Amsterdamse bruggetjes verlicht, sneeuw op de daken, kleine mensenpoppetjes met dikke gekleurde sjaals om en grote mutsen. Bibberende, slippende fietser, sleeënde kinderen en.... sneeuwpoppen.
Een paar weken terug stond er een heuze expositie in het vondelpark. Een stuk of 50 sneeuwpoppen in allerlei vormen en maten. Jonge en oude kinderen waren in de weer met penen, takjes en citroenen. Hiermee kregen de sneeuwhopen gevoel ingelegd. De één boos, de ander vrolijk, of lief en verliefd. Sneeuw verbindt en zorgt voor vrolijkheid, romantiek en vooral ook speelsheid. Ik word altijd verliefd!


Na een lekkere wandeling in de sneeuw wil je warm worden, met chocolade melk met slagroom! Maar ook doet dit weer me denken aan warme vijgen compote...


Heerlijk voor bij de kaasplank na een warm en gezellig maal. Het kaasplankje bestaat meestal uit 4 tot 5 kaasjes van jong naar oud, van mild naar pittig. Ik heb meestal iets wat lijkt op de volgende kazen:
port salut
brie
geitenkaasje
gorgonzola
parmasan

Ingrediënten:

Vijgen (stuk of 6 in vieren gesneden)
100 gram suiker
rode port
kaneelstokje
steranijs


In een pan met dikke bodem doe je de suiker met een heel klein scheutje water. Dit laat je op een laag vuurtje smelten zodat de suiker karameliseert. Let op dat het niet te snel gaat. Roer goed met een houten lepel als het karameliseren begint. Als de suiker in zijn geheel is gesmolten doe je er langzaam port bij. Voorzichtig want dit kan heel erg gaan spetteren. Zodra de karamel met de port is vermengt doe je de vijgen er in. De vijgen moeten tot aan de steeltjes onder de port/karamel staan. Zoveel port moet er dus in!

Vervolgens voeg je het kaneelstokje en de steranijs toe. Dit kan mee pruttelen voor zo'n 15 minuten op een zacht vuurtje. Proef af en toe of het zoet genoeg is, anders kan er altijd wat suiker bij.

Dit compotje is heerlijk, maar dan ook heerlijk bij het kaasplankje. Maar ook op ijs!
Voor mij is het echt een traktatie tijdens een winterse dag!

GENIET!










zondag 3 januari 2010

Kip met knoflook mousse


Af en toe, en dat is dan ook af en toe, mag ik mezelf trakteren op een nieuw kookboek. Slurpend struin ik langs de schappen van de boekwinkel opzoek naar nieuwe soorten van koken. Nieuwe keukens, andere combinaties, mooie foto's, en vooral mooie boeken.
Zo stuitte ik afgelopen jaar op Moro, het kookboek van de Zuid Mediterrane keuken.

Prachtig boek, met heldere inhoudsopgave. Het begint met brood in alle vormen gevolgd door tapas en mezze, via de soepen naar de voorgerechten. alles is zoveel mogelijk onderverdeelt in vis, vlees en groente. De vegetariër kan dus met dit kookboek ook helemaal los. Opvallend is het hoofdstuk sauzen en dressings. Dit vind ik gewoon goed. Vaak is koken niet moeilijk, de kracht is de kwaliteit van de ingrediënten. Een goed stuk vlees of vis en verse eieren. Maar het echte koken is de saus, de smaakmaker, hiermee maak of kraak je het maal. Afgesloten wordt met voornamelijk taarten in allerlei als nagerecht.

Kip is een van mijn lieveling gerechten uit de oven. Vaak maak ik het met knoflook en rozemarijn of salie en pancetta of katenspek omkleed, maar ik wilde iets nieuws. Dus ik pak Moro.
Mijn oog valt op Met knoflook en koriander gevulde kip.

Kip die je vult onder het vel met een knoflookmousse... dit Marokaanse gerecht vraagt om een perfect kippetje van mijn favoriete poelier op de Postjesweg. Deze jongen is zo aardig, zijn kippen smaken naar kip, niet naar water. De groenten die hij heeft liggen zijn vers en het is spot goedkoop.

Ik zal het proberen zo compleet mogelijk op te schrijven zoals ik hem heb gemaakt.
Kip gevuld met Knoflookmousse
Ingrediënten:
1 hele middelgrote biologische / scharrelkip (ongeveer 1,5 kg)
citroen
olijfolie
grof zeezout
zwarte peper

vulling
3 bollen knoflook
melk
envelopje saffraandraadjes (20-30blaadjes)
komijn (in de vijzel fijn gemalen)
verse korianderblaadjes (10 blaadjes, dus niet te veel)
zout
zwarte peper
Het is even een klusje en wellicht voor sommige ook een viesklusje.
Eerst maak je de vulling.
De knoflookbollen (ja ja ik heb het niet over tenen) ontdoe je van het houtige onder aan de teen. De velletjes mogen er gewoon aan blijven zitten. De knoflooktenen van de 3 bollen doe je in een steelpan met genoeg melk dat ze ruim onder de melk liggen. Je kookt ze zachtjes in 15 min. Een klein beetje warme melk giet je uit de steelpan in een klein bakje daar doe je de saffraandraadjes bij zodat ze even kunnen weken.
Je haalt de knoflooktenen uit de pan. Doordat het velletje er nog om zit kan je de knoflooktenen uitpersen in een bak. De knoflooktenen zijn zacht en makkelijk tot een smeuïge massa te prakken. Hier doe je de saffraandraadjes bij, de fijn gestampte komijn, peper, zout en als laatste de blaadjes koriander.
Deze mousse/vulling roer je even door elkaar zodat alle smaken zich mengen.


De kip prepareer je door hem in te wrijven met olijfolie, zout,peper en een beetje citroensap. Dit houdt het vlees mals.
Nu komt het "vieze" klusje: het vullen van de kip. Dat doen we onder het vel. Dus met een lepel of gewoon met de blote hand. Je pakt de kip bij de kop (of de kont) en haal het vel los van het vlees. Zo ontstaat er een ruimte waar je met behulp van de lepel de kip mee kan vullen. Je kan een kloddertje knoflookmousse met een lepel onder de huid zetten en vervolgens over het vel wrijven om de mousse goed te verspreiden. Zowel de buik als de rug vul je zo met de knoflookprut. Zorg ervoor dat de poten en dijen ook goed bedekt zijn.
Als je wat overhebt kan je dit in de buikholte stoppen.

De kip leg je dan op wat (ongeschilde, gehalveerde uien) in een ovenschaal. Je legt wat klontjes boter op de kip en braad deze in een voorverwarmde oven van 160 graden gaar in 30 - 40 min. (dit ligt aan de grootte van de kip).
Couscous
Deze kip is heerlijk met wat couscous. Makkelijk en snel. Met cous cous smokkel ik altijd een beetje. Ik wil uiteraard het liefst alles vers, maar soms moet t ook even net iets sneller. Dan pak ik een pot kippenboullion uit de supermarkt die meng ik aan met wat water en breng het langzaam aan de kook. Dit is dan de basis van de couscous. Die maak ik aan met wat amandelsnippers, rozijnen, een lenteuitje en wat korianderblaadjes.
Allerlei groente kan je hier bij grillen. Eerst de grilpan heet laten worden, tot er dampen afkomen, dan olijfolie in de pan en dan de groentes er in. Kort en hevig! Courgette en Aubergines zijn altijd goed. Peper zout en klaar.
Eet smakkelijk!!! maar gooi de botten niet weg. Van het karkas van de kip kan je met de boullion die je over hebt van de couscous heel snel een heerlijke kippesoep maken met de knoflook, saffraan, komijn smaak. Zo maak je in een hand omdraai een heerlijke lichte soep voor de volgende dag of voor het sporten.

Oud & Nieuw met Achterhoekse Knijpertjes

Knijpertjes zijn hele dunne koekjes. Het lijkt op het hoorntje van een ijsje alleen dan plat, knapperig, smakelijk, zoet, heerlijk. Voor mij smaken ze naar oud & nieuw. Mijn oma bakte ze altijd in 200 of 300 stuks tegelijkertijd. Wellicht overdrijf ik een beetje, maar toen ik klein was leken de stapels koekjes eindeloos hoog.
Elk jaar bak ik ze weer. Makkelijk maar een tijdrovende klus. Elk koekje moet apart gerold worden en vervolgens apart gebakken worden in een wafel ijzer. Dit is een perfecte bezigheid met kindjes of tijdens het bijkletsen aan de keukentafel.

Het recept is eenvoudig maar de merken van de producten zijn volgens mijn oma essentieel.

300 gram bloem
200 gram witte basterdsuiker
200 gram koude Blue Band boter in blokjes
1 ei
VEEL kaneel
een snuf zout

Alle ingriënten doe je in 1 kom en die kneed je met koude, droge handen tot een grote deeg bal. (Je kan ook de mixer gebruiken met kneed haken, maar kneden met de hand gaat vaak net zo snel en is ook nog lekkerder en minder afwas)
Van deze grote bal maak je vervolgens allemaal kleine balletjes deeg. Ter grote van een kleine gehaktbal. Het aantal balletjes wat je draait, is het aantal koekjes wat je maakt. Houd dit goed in de gaten, want van het deeg wordt gesnoept. Alles aan dit bakken is lekker, het deeg, de koekjes mmmm.
Vervolgens heb je het wafelijzer nodig. Dit is een gelijk ijzer waar je stroopwafels mee maakt. - -Mocht je deze nou zo snel niet in je eigen keukenkast kunnen vinden en niemand weet die er een heeft. Je kan deze balletjes vervolgens ook zo dun mogelijk rollen en in de oven bakken, vet dan de bakplaat goed in. Dit geeft alleen een heel ander effect. - -
Het wafelijzer moet heet zijn, maar niet op z'n hoogste stand staan. Ik zet hem altijd op 4 en later op 3.5. Ik weet alleen niet of dit een standaard is voor alle wafel ijzers.
Dan bak je de koekjes een voor een. Dep het vet weg met wat keukenpapier. Want de boter in de koekjes druipt er voor het koekje klaar is al weer deels uit. Dit zegt niks over dat ze niet vet zijn. Het zijn koekjes.
Met een kaasschaaf, schaaf ik ze uit t ijzer en leg ik ze op het koude aanrecht. Hier koelen ze af tot knapperige koekjes.

De Achterhoekse variant is dat je ze plat laat.

In Twente rollen ze er meteen een rolletje van. Door middel van het hete koekje over het handvat van een deegroller te vouwen. Dit is iets ander deeg wat ze er voor gebruiken, minder zoet en minder knapperig. Het effect hier van is dat je ze dan kan vullen met slagroom. Dat is dus een leuk alternatief.
Maar ik kom niet uit Twente, ik kom uit de Achterhoek! Dus ik laat ze plat. Ze zijn HEERLIJK en staan voor een goed nieuw jaar!
Gelukkig 2010 allemaal!





Ziek op de bank met Nigella


Afgelopen jaar had ik heel wat momentjes dat ik dacht was ik maar ziek. Even geen werk, een goed excuus om lekker in je bedje te blijven liggen en niks te kunnen dus niets te hoeven.
Tot de maandag voor kerst. Een broodje kaas gaf me een stomp in m'n maag en de geur van melk was al te veel om onpasselijk van te worden.. De kerst kwam er aan en ik was ziek. En dat was NIET leuk. Buikgriep. Timing was slecht!! Kerst is toch het op een na leukste eetfeest van de familie. Ik bedenk meestal wat leuke gerechtjes, blader alle boeken door, scroll internet af, loop even over de markt.. ik kon het niet. Gedachte aan eten werd mij al te veel.

Na 24 uur niks binnen houden was het tijd voor herstel. Dus ik lag voor Pampus op de bank wat TV programma's te zappen. Heerlijk van digitale TV is dat er op elke zender wel kook programmas te vinden zijn. Naast de Nederlandse shows van Wie is de Chef? Go Go Kosher op de Joodse Omroep. Heb je nog het Ready Steady Cook op de BBC. Masterchef is de nieuwste hit op rtl. en nog vele anderen. Koken is hot je kan er 1001 shows van maken. En dan heb je nog de grote chefs die een show hebben Gordon Ramsy, Jamie Oliver... en Nigella Lawson.

Ik hou van Nigella Lawson(www.nigella.com), niet alleen om haar recepten. Vooral ook omdat zij een geweldig mooie vrouw is van een maatje meer (like me), maar voornamelijk omdat zij koken zo sensueel maakt. Ze gebruikt haar handen, vingers, mond. Alles moet geproefd worden. Alles wordt ook met goede ingrediënten gemaakt. Liever een klein beetje pittige echte parmasan dan 400 gram smaakloze dieet kaas. Haar recepten zij maakt zien er misschien niet al te hoog staand uit maar juist voor thuis met vrienden en het dagelijkse. Tegelijkertijd zie je de geuren, kleuren en texturen van het eten van het scherm spatten. Alles bij haar moet ook makkelijk, snel en lekker zijn. En dat is ook zo.
Omdat ik door mijn griep niet te veel voorbereidingstijd had en ook geen puf had om veel te browsen in boeken en online, heb ik een recept van Nigella gebruikt.
CHOCOLADE POTJES....
makkelijk lekker en vooral SNEL
check haar site http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=147 of neem mijn receptje

100 gram pure chocola (70 % cacao)
100 gram boter in bokjes gesneden
200 gram suiker
4 verse eieren
4 eetlepels bloem
een kwart theelepel bakpoeder
snufje zout

Doe de chocolade en de boter samen in een glazen kom en zet dit 2 minuten in de magnetron om te laten smelten. Uiteraard kan dit ook au bain marie.

Doe dan 200 gram suiker in een kom en klop hier 4 verse eieren door heen. Hier kan dan langzaam de bloem, het bakpoeder en snufje zout bij. klop dit even goed door. Er ontstaat een gladde massa. De chocolade en boter is gesmolten. Roer dit even goed door elkaar zodat de chocola en de boter elkaar hebben opgenomen. Giet de chocolademassa bij de suiker, eieren en bloem en roer dit even goed door elkaar met een garde.

Dit mengsel giet je in 8 kleine ovenvast bakjes. Deze gaan 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Ze rijzen en worden krokant... Dit is heerlijk. Het is even spelen met de tijd, een minuutje korter kan er voor zorgen dat de binnenkant van het krokante chocolade potje nog smeuïg is... EEN AANRADER!

Tijdens de oven tijd kan je nog wat witte chocolade smelten, 75gram met een klein scheutje water in de magnetron doen of au bain marie. En hier door een pakje handgeklopte lobbige slagroom scheppen. De slagroom blijft vloeibaar en dit kan je over de chocolade potjes gieten. Heerlijk met een frisse framboos of wat bosvruchten.


ERG verslavend, machtig, lekker. Dus zorg ervoor dat het hoofdgerecht niet te machtig is!
SUCCES