dinsdag 12 januari 2010

Vis of Vega

In mijn oude studentenhuis woonde we met z'n 14-en. Dan leer je wel voor grote groepen koken. Vaak kookte ik iets wat in grote porties kan, makkelijk is, goedkoop is en wat iedereen wel lekker vindt. Het lastige van mijn studentenhuis is, dat het in Wageningen stond... Nou is er helemaal niet zo veel mis met Wageningen. Maar er zijn wel heel veel principiële mensen. Ook hier is niks mis mee.. maar toch als je voor veel mensen moet koken en je wil iedereen een beetje tevreden hebben is het lastig als de één geen champions eet (dat is namelijk zielig voor de schimmel, deze persoon in kwestie had wel een vleesetende plant), de ander geen vlees at, weer een ander een tomaten allergie heeft (gelukkig alleen koude tomaat), de ander geen noten eet en dan was er ook nog eens af en toe iemand die mee at die geen zuivel mocht..
Als kok is het dan: DEAL WITH IT... Als mensen ziek worden van eten dan moet je wel. Ik vond het eigenlijk wel leuk en een uitdaging om iedereen tevreden te houden. We hadden dan ook vaak grootste maaltijden en enkele recepten die op dit blog komen heb ik daar ook leren maken.




Maar goed dit is een recept van mijn moeder. Het makkelijke is, je kan t kant en klaar kopen, maar je kan het ook zo vers mogelijk maken. Goedkoop en duurkoop... Ik beschrijf hier de middelkoop en dan zoeken jullie het maar uit, want af en toe moet je een beetje creatief zijn met inkopen.


Vis (of Geitenkaas) met spinazie en tomaat


Ingrediënten
Aardappelschijfjes (liefst vastkokende aardappels even koken en dan in schijfjes snijden, de schil mag er om blijven zitten. Je kan ook kant en klare gebruiken)
knoflook
olijf olie
witte vis (kabeljauw uit de barendtzee of koolvis uit de noordzee check de viswijzer http://www.wnf.nl/nl/wat_wnf_doet/thema_s/oceanen_en_kusten/wat_kan_ik_doen_/viswijzer2/)
OF
Geitenkaas (gewoon harde geitenkaas, jonge smelt lekker, meer belegen blijft wat steviger en is wat pittiger)
gewassen verse spinazie (HIER NIET OP BEZUINIGEN)
tomaten in plakjes door de breedte van de tomaat (zo blijft de tomaat mooi rond
geraspte kaas


kookroom
knoflook
peper
zout
basilicum vers
Italiaanse kruiden (wat er ook in de tuin staat)


Ok, ik geef je 10 min.
Warm de oven voor op 180 graden.
Pak een ovenschaal . Snij de knoflook door midden en wrijf de ovenschaal in met deze halve knoflookteen. Klein scheutje olijf olie in de schaal en leg hier de aardappelschijfjes op. Zout deze.
Leg nu de gewassen spinazie op de aardappelschijfjes, daarboven op de vis (voor de vis schotel) of geitenkaas (voor de vega schotel) vervolgens de tomaten schijfjes en dek dit af met de geraspte kaas.
Meng de kookroom met de kruiden, knoflook en goed peper. (wil je het jezelf makkelijk maken doet een flinke lepel pesto ook wonderen)
Giet dit over de schotel en laat het goed tot aan de aardappelschijfjes doorsijpelen.


Doe de ovenschotel voor 25 min tot 35 min in de oven..
Salade erbij van tomaten, rode ui, balsamico azijn en olie, peper en zout
Wat vers gebakken ciabatta brood..
Uiteraard een lekker niet al te zwaar rood wijntje... en


... Mangiare!!!


Een kind kan de was doen...
Snel en makkelijk en voor veel, vooraf te maken. Dit even als wat praktische tips



Geen opmerkingen:

Een reactie posten