dinsdag 12 januari 2010

Coquille's met venkelsaus



Soms is het heerlijk om een beetje bijzondere dingen te kopen. .. Coquille is zo'n bijzonder ingrediƫnt! Ze liggen er vaak niet al te appetijtelijk bij in de vitrine van de visboer. Maar de gedachte aan deze zachte maar stevige schelpdiertjes doet mij al watertanden!


Te veel om de coquille's doen is zonde. De zacht ziltige smaak moet goed tot z'n recht komen. Een geweldige combinatie is een frisse venkelsaus en een pureetje van aardperen/aardappel.


Ingredienten
Visfond 70cl
1 kleine venkel in plakken
1 witte ui fijngesneden
een glas witte wijn (een beetje een frisse)
olijf olie
peper en zout
een klein pakje kookroom (maar ik heb niet alles gebruikt.. een scheut)




Coquille's zorg dat je verse hebt van de visboer 3 tot 4 persoon is heerlijk, ze zijn duur, je kan ze altijd nog halveren.
olijfolie


pureetje
Aardperen (met schil)
aardappeltje zonder schil
aardappelknijper
nootmuskaat
zout/peper
beetje roomboter.




Maak de visfond warm (gewoon uit een glazenpot uit de supermarkt of bij de visboer)
Snij het uitje in kleine fijne blokjes en de venkel in plakken. Verhit een beetje olijf olie in een pan en voeg hier de ui en de venkel bij. Laat het een beetje sissen en smoren en doe de deksel op de pan. Doe dit op een laag vuurtje zodat de ui en venkel niet erg kleuren. Na ongeveer een kwartiertje is de venkel en ui zacht en gaar. Blus voorzichtig af met een scheut witte wijn. Laat de alcohol verdampen (dit mag op iets hoger vuur) Doe nu de warme visfond er voorzichtig bij. beetje bij beetje en laat het inkoken tot het de helft is. Doe het vuur zacht en doe de room er bij. Maak het op smaak met wat peper, zout en gemberpoeder. De room mag zachtjes, eventjes mee koken. Zet het vuur uit en maak met een staafmixer een pureetje van de venkelprut. Deze kan je eventueel nog door een zeef drukken als je m een beetje gladder wil hebben.


Verwarm de grillpan tot hij echt heel warm is.. Doe iets olijf olie in de pan en voeg de coquilles erbij.. zorg dat ze niet te vast komen te zitten door met een houten spatel ze rustig in de richting van de strepen te bewegen. Bak ze eerst 3 min aan de ene kant en dan nog 1,5 min aan de andere kant. Het is een precies karweitje want iets te lang en ze zijn taai.


Van aardperen en aardappels had ik nog een pureetje staan en die smaakte er wonderlijk goed bij. Gordon Ramsay gaf me nog een tip dat venkel en gember een goede combi zijn. Dus ik heb het bord opgemaakt de venkelsaus eerst, de coquille's en vervolgens in het midden het pureetje. Een klein beetje maar. Vervolgens wat gember poeder erover gestrooid. Een takje van het venkelblad maakt wel een lieve frisse garnering.


Echt, af en toe mag je jezelf verwennen.. Dit is heerlijk.
Voor de light variant kan je de room en roomboter eventueel ook weg laten. Dat maakt het maaltje ook nog een heel gezond. Maar in het weekend mag je jezelf wel verwennen!!




1 opmerking:

  1. ziet er fantastisch uit femke! Dit ga ik zeker eens proberen. Ook leuk dat je er steeds een foto van maakt.

    X Nicole B.

    BeantwoordenVerwijderen