woensdag 6 januari 2010

Vijgen met Port bij dit Anton Pieck-weer






Wat word ik toch altijd vrolijk als t sneeuwt. Langzaam veranderd de wereld in een witte omgeving. Alles is sereen. De geluiden zijn gedempt, het kraakt onder je voeten, mensen bewegen langzamer, voorzichtiger, bedachtzamer en ze kijken om zich heen. En wanneer kijken mensen nog om zich heen...
Met sneeuw is alles geoorloofd. Je mag te laat komen, je mag langzaam doen, je mag onthaasten, je moet alleen maar om je heen kijken. Alles verandert langzaam in een Anton Piek tekening. De Amsterdamse bruggetjes verlicht, sneeuw op de daken, kleine mensenpoppetjes met dikke gekleurde sjaals om en grote mutsen. Bibberende, slippende fietser, sleeënde kinderen en.... sneeuwpoppen.
Een paar weken terug stond er een heuze expositie in het vondelpark. Een stuk of 50 sneeuwpoppen in allerlei vormen en maten. Jonge en oude kinderen waren in de weer met penen, takjes en citroenen. Hiermee kregen de sneeuwhopen gevoel ingelegd. De één boos, de ander vrolijk, of lief en verliefd. Sneeuw verbindt en zorgt voor vrolijkheid, romantiek en vooral ook speelsheid. Ik word altijd verliefd!


Na een lekkere wandeling in de sneeuw wil je warm worden, met chocolade melk met slagroom! Maar ook doet dit weer me denken aan warme vijgen compote...


Heerlijk voor bij de kaasplank na een warm en gezellig maal. Het kaasplankje bestaat meestal uit 4 tot 5 kaasjes van jong naar oud, van mild naar pittig. Ik heb meestal iets wat lijkt op de volgende kazen:
port salut
brie
geitenkaasje
gorgonzola
parmasan

Ingrediënten:

Vijgen (stuk of 6 in vieren gesneden)
100 gram suiker
rode port
kaneelstokje
steranijs


In een pan met dikke bodem doe je de suiker met een heel klein scheutje water. Dit laat je op een laag vuurtje smelten zodat de suiker karameliseert. Let op dat het niet te snel gaat. Roer goed met een houten lepel als het karameliseren begint. Als de suiker in zijn geheel is gesmolten doe je er langzaam port bij. Voorzichtig want dit kan heel erg gaan spetteren. Zodra de karamel met de port is vermengt doe je de vijgen er in. De vijgen moeten tot aan de steeltjes onder de port/karamel staan. Zoveel port moet er dus in!

Vervolgens voeg je het kaneelstokje en de steranijs toe. Dit kan mee pruttelen voor zo'n 15 minuten op een zacht vuurtje. Proef af en toe of het zoet genoeg is, anders kan er altijd wat suiker bij.

Dit compotje is heerlijk, maar dan ook heerlijk bij het kaasplankje. Maar ook op ijs!
Voor mij is het echt een traktatie tijdens een winterse dag!

GENIET!










2 opmerkingen:

  1. Mmmmmm, kom je deze ook bij mij maken as donderdag?! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Rein, Als ik vijgen kan vinden zeker. Anders worden t stoofperen of bosfruit!... ook lekker! Gezellig morgen! x

    BeantwoordenVerwijderen