dinsdag 12 maart 2013

Knijpertjes voor kids als Wentel Eefje


Wentel EEF Knijpertjes
Koekjes zijn altijd leuk om samen maken. Dit zijn koekjes van mijn Achterhoekse oma. Daar maken ze met verjaardagen altijd heel veel koekjes. Deze zijn heel dun en knapperig. Je hebt er alleen een apart oublie – of knijpertjes wafelijzer – voor nodig. Die zijn te koop bij Blokker.
Wat heb je nodig:
500 gram Patentbloem
375 gram witte basterd suiker
150 gram boter (Blue Band)
2 eitjes
Kaneel en een snufje zout
Weeg de bloem en de witte basterd suiker af in een grote kom. Breek de eitjes boven de kom en doe er flink kaneel bij en een snufje zout. Snij de boter in kleine blokjes en voeg die erbij. Nu komt er een leuk klusje. KNEDEN MAAR! Alle handjes zijn nodig om alles goed door elkaar te kneden. Natuurlijk kan het ook met de kneedhaken en de mixer maar dat is niet zo leuk. Zorg dat het een hele grote bal wordt en dat alles goed aan elkaar plakt.
De grote bal moet nu even rusten. Zet de kom met een stuk vershoudfolie 10 min in de koelkast.
Draai van de grote bal allemaal kleine balletjes ter grote van soepballen. Tel ze maar goed, want van dit beslag kan je wel 60 balletjes draaien en dus wel 60 koekjes bakken.
Ondertussen kan je alles opruimen en het oublieijzer alvast voor verwarmen. Zorg dat het aanrechtblad goed schoon is.
Nu kan je gaan bakken. Het ijzer kan heel heet worden dus het is verstandig dat één van je ouders even goed mee kijkt en helpt. Eén voor één leg je een balletje in het ijzer en knijp je het heel stevig dicht. (Knijpertjes!) Af en toe even kijken. Als ze goudbruin zijn haal je het koekje met een kaasschaaf er af en leg je ze op het koude aanrecht. Laat het knijpertje afkoelen en stapel ze daarna pas op elkaar.
Als echte kok mag je natuurlijk proeven!
In een koekblik houd je ze wel een week goed… maar of dat lukt is nog maar de vraag.
Heb je nou nog geen oublieijzer dan kan je van de balletjes ook hele dunne koekjes rollen met een deegroller. Zorg dan dat er op je deegroller een beetje bloem zit om het plakken tegen te gaan.
Dan kan je ze ook in de oven bakken 180 graden voor 20 minuutjes (kijk goed wanneer ze goudbruin zijn. Dan zijn ze klaar ! )
TADAAA!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten