dinsdag 21 augustus 2012

Godlike KIP




Met knoflook en koriander gevulde kip

Het is een recept uit het Moro kookboek. Het kookboek van de zuid-mediterrane keuken echt een heel inspirerend boek met veel fantastische smaakcombinaties. Zo ook dit Marokkaanse recept. Een kip vullen onder het vel is ook de truck om kip totaal op smaak te brengen. Hoewel het voor wat mensen over kan komen als een beetje gedoe is dit een recept om zeker even te proberen. De smaak combinatie van knoflook, koriander en saffraan is echt eentje om te onthouden! Hoe beter kan het ook dat je deze kip op de BBQ in het park maakt. Het duurt even een hele kip op een mini BBQ maar.... geduld wordt beloond.

Voor 4 personen zegt Moro het volgende
1 middelgrote biologische of scharrelkip van ongeveer 1,5 kg
Olijf olie
Sap van ½ citroen
Zeezout en zwarte peper
Klontje boter (maar die is van mij)


Vulling
3 bolletjes knoflook
Voldoende melk om de knoflook in een steelpannetje met minimaal 3 cm te bedekken
Ongeveer 40 saffraandraadjes (ik doe altijd 1½ pakje saffraan)
1 klein bosje verse koriander, grof gehakt
1 ½ afgestreken theelepel gemalen komijn
3 theelepels olijfolie

Om de vulling te maken haal je alle tenen van de bolletjes knoflook af en verwijder je de houtige stukken. Laat het vel er om heen zitten dat maakt het makkelijker om de knoflook als ze gaar zijn er uit te halen. Kook de teentjes in zo’n 25 minuten zachtjes gaar. Als de knoflook zacht is, doe dan de saffraandraadjes in een kopje en voeg hier 2 tot 3 eetlepels melk aan toe om de saffraan te weken. Giet de rest van de melk af. Druk de zacht geworden knoflooktenen met de hand uit het velletje. Plet ze met een vork door de saffraandraadjes en voeg hier de koriander, komijn en de olijfolie er aan toe. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 220 graden (of doe de bbq aan, zodat hij goed warm is)
Trek met de hand het vel voorzichtig los van de kip. Door je vinger onder het vel te doen ontstaat er een opening. Doe de vulling in onder het vel en zorg ook dat op de dijen en de poten de vulling terecht komt. Soms helpt het om met een lepeltje wat meer ruimte te maken om de vulling goed overal tussen te krijgen.
Smeer de kip in met olijfolie en peper en zout. Leg de kip op een goed ingevette bakplaat en schuif hem in de oven. De kip heeft vaak wel 50 minuten nodig om gaar te worden. Bedruip de kip om de 20 min even met het vet wat op de bakplaat valt om hem goed vet te houden. Eventueel kan je er ook aluminiumfolie omheen doen om de kip goed vochtig te houden. Vaak gaart de kip dan ook wat sneller. Controleer de kip goed op gaarheid en laat hem anders nog even 5 minuten langer in de oven, maar let op dat hij niet droog wordt.
Als hij gaar is haal de kip uit de oven. Wikkel hem in aluminiumfolie en laat nog 10 min liggen voordat hij wordt aangesneden. Maak een heerlijk jus door bij het braadvocht de citroensap en een scheutje water te doen. Nog even in een vuurtje er onder en goed door roeren zodat alle smaken samen komen. Eventueel nog wat peper en zout en maak het af met een klontje boter.
Lekker voor bij de kip en over de groente.



Bij deze kip is een groene groente salade lekker. Bijvoorbeeld een salade met geblancheerde tuinbonen, sperziebonen, sugarsnaps, wat fijn gesneden radijsjes en een dressing van citroenschil, knoflook, olijfolie, citroensap, peper en zout.
Of met een fijne couscous met gegrilde groente

Geen opmerkingen:

Een reactie posten