zondag 26 augustus 2012

Makreel maar dan vers!

Amazing Makreel salade
Vis, ik houd er van, je kan me er gewoon voor wakker maken! Maar net als met vlees hoef ik niet meteen allerlei rassen uit te roeien omdat ik het zo lekker vindt. Zo eet ik al een tijdje geen tonijn meer, met enkele sashimi uitzonderingen daargelaten. Ergens jammer, want verse tonijn vind ik heerlijk. Maar het is een overbeviste vis. Net als aal of wel paling. En van die laatste soort weten we nog niet eens hoe ze zich voortplanten.
Een vis die wel met een gerust hart te eten is, is makreel. Ondergewaardeerde vis, al zeg ik het zelf.
Vroeger thuis op zaterdag haalde m'n vader vaak een gerookte makreel. De hele koelkast rook er naar. De broodjes met mayo en komkommer waren altijd een ware traktatie. Ik was door de gerookte makreel nieuwsgierig geworden hoe een makreel ook wel weer vers smaakt.
Mijn Indische oma maakte er wel eens een pedis gerecht van, met veel pepers/sambal. Maar daar zitten zoveel kruiderijen en pepers omheen dat je de vis niet echt meer proeft.
Dus ik naar de visboer voor een makreel filet. Binnenkort wil ik wel leren hoe ik de vis zelf fileert, maar ik laat het voor als nog over aan de vakman. Want in deze vis zitten VEEEL graten.


Ricotta maken is NICE


RICOTTA met koriander!
Bladerend in de Deliscious van juli2012, stuitte ik op geitenkaas ricotta. Jeej kaas maken en nog makkelijk ook en van geitenmelk. Echt allemaal goed. Kom maar op met dat experiment! Gister bij Deksels een kaasdoek gekocht, gewassen en nu zijn we er klaar voor, ik en mijn kaasdoek. Zelf gemaakte ricotta.
Geitenmelk is vooralsnog makkelijk bij de supermarkt verkrijgbaar of anders bij een biologische supermarkt of kaasboer of als je even een stukje bent gaan fietsen bij de Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. En het is ook nog stukken beter voor je darmen dan koeienmelk. Het heeft een korter verteringsproces dus beter, zegt men!

CaterKlussen

Na m'n werk moet ik altijd even rust nemen. Even de dag van me af laten glijden en dat kan ik toch het best als ik met eten bezig ben. Tijdens de borrel na het werk is het dan ook heerlijk om met collega's niet over werk maar over eten te praten. Het ene na het andere recept vliegt over de bar en zo hebben we al menig keer met knorrende maag de kroeg verlaten. Helaas is dan de markt al opgeruimd, de supermarkt nog net open en dus is er geen tijd om dan al die heerlijk bedachte recepten te maken.

Polenta manie



Ik slurp altijd alllerlei kookmagazines in me op en zeker in de zomer maanden, want dan is er eindelijk even tijd en rust! Toevallig dit keer in dezelfde maand in twee verschillende bladen meerdere recepten met polenta gevonden. Maismeel pap dat op verschillende manieren te bereiden is. Delicisous had een heerlijke van volgens mij de Ozzy Bill. Net als vele mensen had ik een vooroordeel over polenta. Zo'n griesmelige drap, beetje dedder, en niet zo veel smaak. Tja... dat gebeurd wel eens met polenta.. Maar deze.. ECHT I AM HOOKED!
Zo erg dat mijn familie op vakantie gek van me werd als ze vroegen wat zullen we eten. Polenta, polenta, polenta, polenta, en tot op het moment dat ik het ze kon laten proeven begrepen ze er niks van. Maar volgens mij heb ik ze nu om!




dinsdag 21 augustus 2012

Godlike KIP




Met knoflook en koriander gevulde kip

Het is een recept uit het Moro kookboek. Het kookboek van de zuid-mediterrane keuken echt een heel inspirerend boek met veel fantastische smaakcombinaties. Zo ook dit Marokkaanse recept. Een kip vullen onder het vel is ook de truck om kip totaal op smaak te brengen. Hoewel het voor wat mensen over kan komen als een beetje gedoe is dit een recept om zeker even te proberen. De smaak combinatie van knoflook, koriander en saffraan is echt eentje om te onthouden! Hoe beter kan het ook dat je deze kip op de BBQ in het park maakt. Het duurt even een hele kip op een mini BBQ maar.... geduld wordt beloond.

Dips & Tricks


Het fijne is van dips is dat ze altijd van pas komen. Lekker op brood, lekker bij geroosterd vlees, lekker bij rauwe groentes en dan heb je er ook nog een die heel erg gezond is, hummus. De kikkererwt is namelijk ontzettend voedzaam. Je heb in de winkel steeds meer varianten maar waarom niet gewoon vers maken. Het is makkelijk te maken en altijd een succes!!