zondag 24 juli 2011

Zalmfilet met citroen en dille

Op het marktje hier in t zeedurp staat een viskraam. Gelukkig is deze viskraam ook voor verse vis. Want naast de vissersboot met super verse vis, maar dat is de enige mogelijkheid om niet gerookte vis te kopen. Want alle andere vistentjes hier in de omgeving hebben alleen gerookte vis. Blij was ik dus dat de markt kraam een grote verse zalmfilet had. Um zu rauchen? werd gevraagd… Nein nein frisch! Ow…. Ze keek me een beetje beduusd aan… Gekke Hollanders heeft ze vast gedacht.. Of mijn Duits was gewoon niet zo goed waarom ze zo keek...
Ingrediƫnten


Zalmfilet
Olijf olie
Citroen, schoongeboend
Vers tijm
Verse dille
Roze peperkorrels
Peper
Zout
Roomboter

Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de bakplaat in de oven. Deze moet lekker warm worden voor een goede garing van de zalm.
Leg twee grote vellen aluminiumfolie klaar. (de ene is de onderkant de ander is de deksel)
Druppel op de aluminiumfolie olijfolie en bestrooi het met wat peper en zout. Leg hier de zalmfilet op met de huid naar beneden. Leg op de zalm plakjes citroen, bestrooi peper en zout, leg er wat roze peperkorrels over en strooi een handje verse tijm en dille over de zalm. Verdeel wat klontjes roomboter over de zalm tussen de citroen. Deze zal zorgen voor een heerlijke volle smaak.
Vorm van het andere vel aluminiumfolie een deksel en doe deze er op. Deze gaat na 20 min er af maar zorgt er in de tussentijd voor dat de zalm niet uitdroogt. Na 20 min druppel ik er nog wat citroen-knoflook olie erover. Dit is olijfolie met citroenschilrasp van een geboende citroen en een geperst teentje knoflook. Twee eetlepels van deze olie over de zalm en dan nog 5 min in de oven zonder deksel.
De zalm moet net gaar zijn. Niet te ver door zijn. Je kan af en toe even spieken want als hij te ver door is word de zalm droog, en dat wil je niet.
Als hij nog niet gaar ik gewoon de deksel van aluminiumfolie er nog even opdoen en steeds met 5 min verlengen.

Deze zalm is heerlijk met een groene salade met geblancheerde sperziebonen, sugar snaps, verse doperwten en tuinbonen en een citroen-knoflookdressing en wat vers brood. (zie blog over dressing)

1 opmerking:

  1. Tonijn in blik is super gezond en zit rammetje vol met omega 3 dus kopen en verzamelen maar. Tonijn met zongedroogde tomaten, pittige tonijn, tonijn pate wij hebben het. Goede combi’s zijn natuurlijk olijven, Frans geroosterde toast, kappertjes, of zoals het heurt een glas champagne

    BeantwoordenVerwijderen