zondag 24 juli 2011

Zzzzomerfruit

Op vakantie lees ik veel, slaap ik veel en kook ik veel. Even geen werk, even geen sociaal leven, even helemaal niks. Een stapel romans, een bed of kooi, zeelucht, een paar kooktijdschriften, een keuken, hoe klein ook en ik kan vakantie vieren.

Ik vier mijn vakantie vaak in Duitsland in het noorden vlakbij Kiel. Duitsland klinkt niet erg sexy en dat is het wellicht ook niet maar fijn is het hier wel. Korfstoelen staan op het strand. Kite surfers iets verder op bij de branding, uitzicht over de Kieler fjord en daarna de Oostzee. Bootjes die voorbij varen en een heel kneuterig dorp waar twee keer per week markt is en waar je een dorp verderop vanaf de vissersboot Frische Fish kan kopen.
Wat heeft dit dan allemaal met Zomerfruit te maken zou je denken… dat komt zo. Het is het begin van een aantal recepten waar ik al zo lang over wil schrijven maar steeds uitstel. Ik heb wat in te halen volgens mij. Mijn 1 recept per maand wat ik in eerste instantie beloofd had is er een beetje bij in geschoten maar nu heb ik vakantie dus ik kan een handeling bij mijn vakantie lijstje voegen.. Ik lees veel, ik slaap veel ik kook veel en ik blog weer.

Zomerfruit..


Naast de verste vis en de twee keer per week markt staat er op elk supermarkt terrein, benzinestation terrein of ergens lukraak in de straat hier een grote aardbei. In deze aardbei zit vaak een mannetje of een vrouwtje en deze verkopen je raad het al... Zomerfruit. Niet alleen mooie erdbeeren, maar alle soorten beere. Himbeere, wald beere, blu beere en Kirsche. Elke dag kopen we 3 bakken… 3 en die gaan allemaal op. Het is zo lekker, alsof hier de grond beter is, de zon harder straalt en de bessen hier met meer zorg worden geplukt. Van al dat fruit inspireert. De  Frambozen, himberen, door de sla als basis voor een dressing met gekarameliseerde walnoten, de kersen als kersen bonbonzen even gedoopt in gesmolten hele donkere chocola, de blauwe bessen en bos bessen door de muffins of gewoon als snoepje.
Mijn broer is er ook, hij is de toetjesman van de familie. Nou is hij niet een hele erge fruit toetjes fan, maaar…. Toch wist hij een lekker (en makkelijk) toetje te maken wat echt indrukwekkend was. Het zag er prachtig uit! Ok eerlijk heeft hij hulp gehad van de zomer editie van de Delicious (bron: delicisous, aug 2011, p 97, recept van Yvette van Boven ) maar de uitvoering hiervan was mooi en heerlijk.
Het recept ging dan ook wel over styling tips en daar heeft mijn broer wel kaas van gegeten!

Fruittaart

Ingrediënten
6 bladen roomboter bladerdeeg
Bloem, om te bestuiven
1 losgeklopt ei
Kristalsuiker
2 zakjes vanillesuiker
Zaadjes van 2 vanillestokjes
1 bakje mascarpone
VEEL mooi zomerfruit (aardbeien, bosbessen, frambozen, aalbessen, kruisbessen, bramen)
Poedersuiker

Bodem
Verwarm de oven voor op 180 graden, met bladerdeeg of eigenlijk al het zoetigheid is het belangrijk om de temperaturen vanaf het begin goed te hebben.   Boter de bakplaat . Leg de (ontdooide) velletjes bladerdeeg aan elkaar en rol ze aan elkaar met wat bloem en een deegroller. Snij het deeg bij zodat het er mooi rechthoekig uit ziet. Leg het deeg op de bakplaat. Prik met een vork heel veel gaatjes in het deeg, dit zorgt voor lucht in het deeg zodat het mooier rijst en luchtig blijft. Bestrijk het deeg met het geklutste eitje en bestrooi met kristalsuiker. (Niet al te dik, maar zorg dat wel overal gelijkmatig suiker ligt) Bak het deeg in de oven in 25 min goudbruin en gaar.

Vulling
Klop de vanillesuiker en de vanillezaadjes (deze kan je eventueel ook weg laten als je deze niet kan vinden bij de winkel in jou buurt.  Je zou ze kunnen vervangen voor een iets frissere variant door hele fijne citroenrasp) door de mascarpone zodat het luchtig wordt.

Fruit
Snij het zomerfruit in mooie stukjes. Als de aardbeien iets te groot zijn zorg dat ze in even grote stukken als bijvoorbeeld een framboos. Zorg ervoor dat het er vooral mooi uit ziet. Want lekker is het toch al.
Bestrijk de nu reeds afgekoelde bladerdeeg bodem in met de mascarponeroom en leg het fruit in banen over de mascarpone. Wissel het fruit af om de baan en bestuif het als finishing touch met poedersuiker. Direct serveren!

Even een extratje…voor het echte toetjes hobby werk. Om de taart nog nog nog lekkerder te maken kan je voor de mascarpone ook een pakje 80% chocolade smelten (au bain-marie, dat wil zeggen in een kom boven een pan kokend water, langzaam laten smelten en blijven roeren)en deze chocolade er over doen. Die moet wel direct voor het serveren anders wordt het bladerdeeg minder knapperig.
Succes en veel plezier met de complimentjes!

1 opmerking:

  1. Kadangpintar - Login, Phone Number, Contact, Website
    Kadangpintar หารายได้เสริม is 온카지노 located at Bannica Resorts in New Jersey. We are located 샌즈카지노 in Montfort, New York, United States. Kadangpintar is located at

    BeantwoordenVerwijderen