zondag 24 juli 2011

Spaghetti a la Carbonara di Pappi.

Na wat light en wat zomers mag er ook wel wat vets en zwaars, want af en toe moet je gewoon een goed bodempje leggen en genieten. Dan heb ik altijd wel zin in een zelf gemaakte verse carbonara en zeker die van mijn pappi.
Hij voelt zich altijd een halve Italiaan als hij deze staat te maken. Dan verteld hij over zijn jeugd dat hij vakantiewerk deed bij Lago di Iseo. En dat daar de Riva boten over het meer spoten en hoe mooi en puur het daar was en dat hij daar Italiaans heeft leren koken.
Nou daar heeft hij het wel geleerd! 

Ingrediƫnten

GOEDE spaghetti, het liefst zelf gemaakt maar ik kan me voorstellen dat een goede verse pasta of een goed merk gedroogde pasta. Bezuinig hier maar een keer niet op. Want in dit gerecht gaat het ook om de pasta.


Half/half Ham en Spek in dikke plakken in reepjes of stukjes. Spek mag goed vet zijn, ontbijtspek is hier goed geschikt voor.
1 bekertje Room
Geblancheerde doperwten
Peper
Zout
Snufje nootmuskaat
Ei
Scheutje melk
Parmezaanse kaas voor over de pasta


Garnering

1 rauw ei geel voor de verstokte, elite, carbonara eter, in de schaal net voor het opdienen.
Lente ui (beetje van mij)
Krokante spek, leg plakjes ontbijtspek op aluminiumfolie in de oven 180 graden en laat ze rustig krokant bakken

Bereiding
Zet een pan ruim water op en zorg dat het water goed kookt, snufje zout en een drupje olie en kook de pasta hierin al dente. Proef af en toe of de pasta gaar is als hij net ietsje voor al dente is kan hij er al uit. De pasta gaart altijd na in de pan of op het bord.


Bak de ham en spek goed uit in een koekenpan. Voeg de room bij en laat die even een beetje doorkoken. Voeg bij de room een flinke snuf nootmuskaat en peper. Doe de 1 min geblancheerde doperwten erbij (gemakkelijk is ook diepvriesdoperwten direct uit de zak). Voeg een ei toe en roer goed, zorg dat het tegen de kook aan zit en dus niet doorkookt. Voeg een beetje melk bij om de saus goed gebonden te houden.
Doe de pasta bij de saus en schep deze goed door. Zorg dat op elke sliert spaghetti saus zit. Doe er ruim kaas over en doe de pasta op een serveerschaal. Garneer het met de krokante spekjes, een beetje in kleine ringen gesneden lente ui en voor de echte carbonara eter een rauw eigeel. Dien direct op. Zorg dat er altijd peper en parmazaanse kaas op tafel staat.

Heerlijk pasta gerecht. Italianen eten daarna als volgende gang vlees en salade apart. Voor mij is dit al genoeg. Uiteraard geserveerd met een fijn glas witte wijn.

1 opmerking:

  1. Dit recept is een overheerlijke variant op de Carbonara bij de italiaan. Het ziet er niet alleen smakelijker uit, het is dat ook!
    JEPA

    BeantwoordenVerwijderen