zondag 14 november 2010

Urbanibalism

www.urbanibalism.org 


Wild eten vanuit de Amsterdamse bermen en grachten... het is niets nieuws. Met mijn werk hebben we 1,5 jaar geleden tijdens een team uitje alle scheggen van de stad befietst om onderweg eten op te snorren in de bermen en tuinen van de stad. Dit varieerde van haas uit Amsterdam Noord (moet geschoten worden om overpopulatie tegen te gaan), tot Amerikaanse rivierkreeften (bijvangst van de muskusratten in de Amstel) uit Oost; van snijbiet van de Osdorperweg en prei uit de tuin van zorgboerderij de boterbloem in Nieuw West tot geitenkaas en wijn uit de volkstuinen van Zuid. Het was een feestmaal wat we bij de kookstudio achter de Elandsgracht hebben bereid. (Keizer culinair) We waren allemaal trots op het eetbare goud wat onze stad te bieden heeft. 

zondag 7 november 2010

De vegetarische slager

www.devegetarischeslager.nl
In Den Haag tegenover het danstheater en het stadhuis, aan de trambaan is een nieuw soort slager. De vegetarische slager! De winkel is prachtig ingericht als een oude slager maar alles wat je hier koopt is vleesloos. De jongens hebben strakke slagerstenuetjes aan en zijn op de hoogte van de producten die ze verkopen. Ze tonen kwaliteit! Deze vleesvervangers hebben een goede structuur. De grote soyabrokken hebben een stevige structuur en smaken lekker. Tuurlijk moet je het goed kruiden/sauzen net als vlees, deze vleesvervangers zijn echt goed!

Sushi time


Sushi rollen is wat ik in mijn studentenhuis vaak gepaard ging met heel wat gegiegel van/met mijn vrouwelijke huisgenoten! De rol moest vooral FERM & FIER zijn! Een strak gerolde sushi rol heeft gewoon iets van overwinning!
Nu was het tijd om met mijn Amsterdamse vriendjes een sushinight te hebben. Altijd leuk om te zien hoe iedereen een ander soort sushi rolt. Hoeveel wasabi de een in de rol doet en de ander erna. Wat voor mooie combinaties je kan maken! En wat een tijd je er mee bezig bent om ze te rollen en hoe snel al die borden dan weer zijn leeg geroofd!
Inside-out was dit keer de uitdaging.. het is gelukt, vraag niet hoe maar we did it! zelfs met viskuit aan de buitenkant! Alleen strakke inside outs hadden nog wat oefening nodig...


Aan tafel was het spel vooral de wasabi-roulette! Omstebeurt sprongen de tranen in de ogen van een van mijn tafel genoten omdat de consistentie van de wasabi toch niet zo goed verdeeld was.. Niet te veel is mijn advies, je kan het altijd nog persoonlijk later toevoegen in je eigen soyabakje!

Lovely Lammmmm

Lam
mmmm
Lammmmm


Leven in een stad met vele verschillende culturen betekend een rijkdom aan verse ingredienten. Mijn moeder klaagt nog wel eens over dat in het oosten niet alles even goed verkrijgbaar is.. Zo ook lam in de herfst. Misschien niet al te lief voor de herfst schapen. Maar de afzet in het westen van Amsterdam is zo groot dat er vast boeren zijn die niet altijd in de lente lammetjes leveren.