maandag 31 oktober 2011

Kip met rode wijn en pompoen

Als je dan een pompoen maaltijd maakt moet ook wel alles met Pompoen!
Ik heb een goede kippenboer in de buurt. Hij heeft ook kippenboutfilet. Ik vind het heel mals vlees. Erg lekker en voor de mensen die niet van kippen botjes houden, lekker zonder bot! 


Een beetje afkijken van andere klassieke Franse recepten en een beetje, hatsiflatsi van Femke.



Ingrediënten


kippenbout filet
peper en zout
olie en boter
1 ui, gesnipperd
1 geplette knoflook teen in tweeën.
3 stukjes citroenschil van een schoon geboende citroen
halve kleine pompoen geschild in stukjes
halve wortel geschild in stukjes
trosje cherrytrostomaaten in vieren gesneden
rozemarijn
tijm
salie
laurier
halve fles rode wijn
klontje boter




Zorg dat alle groentes ongeveer even groot zijn gesneden. 
Bak in olie en roomboter de kip even goed aan. De kippenbout filet mag goed bepepert en bezout worden. Doe vervolgens de ui er bij en de geplette knoflooktenen. Fruit dit even aan. De citroenschil erbij, dit geeft even een wat pittigere en frisse smaak. 
Vervolgens doe je de pompoen en de wortel erbij. Dit zijn harde groentes en hebben het langs nodig om te garen. Gooi er wat kruiden bij peper, zout, rozemarijn, tijm, salie en een laurierblad. Lekker grof, lekker bourgondisch. 
Vervolgens blus je het geheel af met een flink glas rode wijn. (er mag een halve fles wijn of meer in dit gerecht!! Dat vind ik altijd lekker als het wat donkerder wordt :D)
Dit laat je even sudderen met de deksel er op. Gun het gerecht even tijd. Ga even wat anders doen, maak even een salade klaar of bak wat brood af. De rode wijn gaart het vlees en de groentes lekker mals. Doe na 30 min de deksel van de pan en doe het vuur wat hoger. Laat de saus inkoken en doe er weer een flinke scheut rode wijn bij. Er moet steeds vocht in het gerecht staan, dus af en toe bij schenken is niet erg. 
Vervolgens doe je de cherrytrostomaatjes bij. Deze geven even een ander kleur accent en zijn ook erg lekker zoet!
Laat de saus weer inkoken en maak hem af door een flinke klont boter er bij te doen. mmmm en daar mag je dan dadelijk je vers afgebakken broodje in dopen. Zalig!


Zet dus lekker op tafel met brood, salade en een beetje boter. Heerlijk met een glas volle rode wijn! 

1 opmerking: