zondag 30 oktober 2011

Pompoen couscous

Zo lekker al die pompoenen. En zo gezond zeker voor vegetariërs heb ik gehoord. Ik ben zelf een alles eter en alles proever maar ik hou wel van lekker en gezond. En als de pompoenen er weer volop zijn dan moet ik altijd ook een couscous maken. En uiteraard geserveerd in de tajine. 


Ingrediënten

fijne couscous (vraag er speciaal naar bij de Turkse/Marokkaanse winkel)
groente bouillon
gesnipperd uitje
knoflook teentje fijn gehakt
snufje kaneel
korianderzaad (veel)
peper 
zout
een halve courgette
middelmaat pompoen (fles pompoen) ongeveer 350 gr
handje gedroogde abrikozen
handje zwarte olijven
150 gr geitenkaas van de Turk een soort feta kaas
2 bosuitjes
1 bosje koriander vers

Schil de pompoen door hem eerst met een groot zwaar keukenmes door middel te hakken. Schil dan met een dunschiller (zo'n platte, niet een aardappel dunschiller, Jamie Oliver heeft een goede laten maken in zijn serie) Een kaasschaaf kan eventueel ook. Haal de pitten er uit met je hand of lepel. Even een viezig klusje maar goed... dat is ook wel eens fijn op z'n tijd!
Fruit het uitje en de knoflook.Doe de pompoen erbij en kruid meteen flink met korianderzaad poeder en een snufje kaneel, peper en zout. Doe de courgette er bij en laat langzaam garen. 

Doe de couscous in een grote schaal en schenk hier de groentebouillon overheen. Doe er een deksel op en laat garen. Ik doe dit altijd op gevoel maar op het pak staat vaak wel een hoeveelheid.

Snij vervolgens de abrikozen door midden en de geitenkaas in evengrote blokjes als de pompoen. Doe dit met de olijven nog even bij de pompoen in de pan. Gaar het niet te erg mee, maar gewoon even goed door mengen zodat alle smaken elkaar "leren kennen". (ok ik kijk te veel kookprogramma's)
Hak de bosui of 2 in ringen en de hak een bosje korianderblad grof.

Meng rustig de groenten door de couscous en schep dit in de tanjin. (uiteraard had je ook de groenten in de tanjin gaar kunnen stoven maar de mijne was nog niet ingewerkt.. )
Strooi de bosui en de koriander er open en opdienen maar!
ENJOY ! lekker met een glas rode wijn!

1 opmerking: