zaterdag 18 februari 2012

Groente Tarte Tatin uit Plenty

Taarten, zijn toch eigenlijk best bijzonder. Er hangt een zware last op de schouders van de taart. Naast dat het lekker moet zijn, moet een taart er ook mooi uitzien. Taart is er voor een feestje dus moet ook verrassen. En je hebt zoveel verschillende taarten om de strijd mee aan te gaan. Hartige taarten, zoete taarten, chocolade taarten, groente taarten.
Tarte tatins, zijn dan nog leuker. Want de verrassing is voor de kok ook hoe hij er uit komt, als hij wordt omgekeerd. Zo heeft mijn lieve vriendinnetje Lotte een fantastische bananentartatin, waar ik jaloers op ben! De caramel in de tartatin geeft niet alleen glans en versmelt niet alleen alle lekkernijen aan elkaar maar is ook vooral met zo veel goed te combineren, zo ook met groenten.
Deze groente Tarte tatin is wat mij betreft wel een winnaar. Verrassend, mooi en boven alles, lekker! De gasten aan de testtafel waren er over te spreken, in elk geval.Plenty is een prachtig kookboek, van Yotam Ottolenghi, hij heeft het over de nieuwe vegetariër. Want we moeten gewoon onze wereld niet zo belasten met al die vlees consumptie, net als Yotam ben ik geen vegetariër, maar vind ik groente gewoon ook heel lekker en mis ik bij veel vegetarische gerechten het vlees of vis niet.

Dit recept dus van Yotam Ottolenghi uit zijn ontzettende mooie boek Plenty!
met wat kleine aanpassingen van mij

Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4 personen)

200 gr cherrytomaatjes
olijfolie
verse tijm en oregano
peper zout
knoflook

500 gr krielaardappeltjes in de schil gekookt
1 grote ui in dunne ringen
halve courgette in kleine blokjes
60 gr suiker (of iets meer... als je veel van caramel houdt!)
20 gr boter
tijm
150 gr plakken harde Hollandse geitenkaas

200 gr bladerdeeg (verse uit de supermarkt of bij de bakker, extra grote rol is heeel makkelijk, je knipt zo de juiste vorm eruit!)
zout en zwarte peper


Maak eerst zongedroogde tomaatjes in de oven.
Wrijf een braadslede in met knoflook en leg hier de cherrytomaatjes er (heel) in. Goed peper zout en kruiden en een flinke scheut olijfolie. Eventueel om de smaak van de tomaatjes nog beter te laten uit komen kan je er een schepje suiker overheen sprenkelen. Zorg dat alle tomaatjes goed onder de olie zitten. Even met je hand er doorheen dus.
Zet ze 2 tot 4 uur in een oven van 120 graden. (ik maak altijd een dubbele hoeveelheid, want ze zijn overal lekker bij deze tomaatjes, als snack in de sla als bruscettatopping, in de pasta, goed terug naar de tartatin)

In de tussentijd kook je de krieltjes en laat je ze een beetje afkoelen. Snij ze in dikke plakken van 2 tot 3 cm.
Fruit de ui ringen zacht in 6 -8 min in een koekenpan. Langzaam niet te hoog, dan worden ze lekker zoet en zacht.
Haal ze uit de pan en bak ook langzaam en niet te hoog vuur de courgetteblokjes even om. Ze hoeven niet gaar, dit komt in de oven nog wel.

Nu de caramel!
Zorg dat je een taartvorm hebt van ongeveer 22 cm doorsnede, rond is mooi. Vet de vorm in en beleg deze met bakpapier.
Maak van de suiker en boter caramel in een steelpan en blijf goed roeren met een houten lepel. De suiker moet even bruin worden en zodra deze smelt de boter erbij. Laat het even goed door bubbelen zodat het echt een gladde massa is.
Schenk nu de caramel in de taartvorm en beweeg deze meteen heen en weer. De caramel stolt snel als deze koud wordt dus zorg dat de caramel goed verdeelt is. Doe dit eventueel in etappes.


Nu de groentes erbij. Doe dit mooi en met beleid. Eerst wat tijmblaadjes in de caramel. Vervolgens alle aardappelschijfjes. Zorg dat ze strak tegen elkaar aan liggen. Hoe strakker hoe beter. Vervolgens verdeel in de gaatjes de tomaatjes, zachte uiringen en courgetteblokjes. Nog even goed zout en peper. Ik doe het altijd heel licht per laag, zodat alle groentes gekruid zijn, maar in totaal niet te veel.
Dek de groenten af met de geitenkaasplekken en vervolgens met het bladerdeeg.
Het is belangrijk dat het bladerdeeg het geheel goed afdekt en zoveel mogelijk lucht dicht maakt. Druk het geheel dus goed aan.
Dit onderdeel kan je eventueel een dag van tevoren maken. Dit blijft 24 uur goed in de koelkast.
Verhit de oven op 200 graden C. Bak de taart 25 min in de oven schakel dan de temperatuur terug naar 180 graden C en dan moet hij nog even 15 min.
De taart uit de oven halen en even een paar minuutjes laten rusten. Pak dan een groot bord en draai in een beweging de taart om. Haal het bakpapier eraf en .... TartatinTAAAAA! Warm en knapperig eten is het beste!
Ik was heel blij met de taart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten