zaterdag 18 februari 2012

PLUGpaté

Paté maken... dat wil ik al lang. Jetske ook! Dus er moest een reden komen om heel veel vet vlees te kopen en deze met lever te vermalen tot paté. Excuses voor de vegetariërs die opzoek zijn voor iets smakelijks, zoek even verder, want dit recept gaat over vlees.

Paté de Campagne.

Er zijn vele recepten voor paté. Met croute en zonder. Met een ei voor binding en zonder. Het enige wat ze allemaal gelijk hebben is vlees.Veel vet vlees en Frans vet vlees. En dat je de paté enkele dagen van te voren moet maken. Hierdoor komen de smaken beter bij elkaar, en ik moet zeggen, dat is waar!
Wij zijn voor de minst bewerkelijke variant gegaan. Zonder ei en zonder croute, puur vlees.
Op zondag hebben Jetske en ik onze mouwen opgestroopt om voor woensdag een heerlijke paté voor ons grote PLUG de dag Diner te maken. Hier het recept. Het is geïnspireerd op het kookboek van Jetske, Recettes pour bien vivre van Manfred Meeuwig

Terrine de Campagne
maar dan een beetje van Jetske en mij
Ingrediënten
bijna 1 kg vleesfarce, bestaande uit:
250 gr Kalfslever
300 gr Speklappen
250 gr Vetspek
200 gr Ontbijtspek

6 dunne plakjes vetspek om de vorm mee te bekleden

2 kleine sjarlotjes
1 knoflookteen
half bosje peterselie (platte)
2 laurierblaadjes
3 gekneusde jeneverbessen
1 glas rode wijn
1 glas cognac
2 volle eetlepels broodkruim (gemaakt van afbak ciabatta, uit laten drogen en in de keukenmachine malen)
peper en zout

een patevorm of cakeblik met een heel dik boek!

Snij al het vlees en de lever grof. Maal het in een goede keukenmachine of met een vlees molen fijn. Het is leuk om 2 of 3 verschillende structuren in het vlees te krijgen. Dus varieer de maling, een deel wat fijner dan het andere deel wat grover.

Fruit in een steelpan de ui en knoflook even tot ze zacht zijn. Doe de broodkruim erbij en blus af met de wijn en cognac. Voeg ook de laurier en jeneverbessen toe en als laatste de fijn gehakte peterselie.
Laat het geheel inkoken tot de helft over is. Reductie betekend, meer geconcentreerde smaak!
(pssst, ook lekker om hier twee handjes gehakte pistachenootjes door heen te doen... dit hebben wij overgeslagen, maar is ook errug lekker)
Bekleed de vorm met de dunne vetspek plakjes
Zout en peper de vlees massa en voeg hier de wijn-cognac-broodkruim bij.

Verwarm de oven voor op 180 graden

Vul de vorm tot aan/ bijna over de top met het vlees.

Het vlees wordt au bain marie gegaard in de oven.
Vul een braadslede dus met een flinke laag water en zet hier de paté vorm in. Dit gaat als totaal de oven in.
Na 2,5 uur... JA IK WEET HET LANG WACHTEN... is hij gaar.
Nu is het belangrijk, zorg dat het overtollige vet er uit lekt en dek de vorm direct af met een zwaar gewicht. Wij hebben er bakpapier tussen gedaan, dikke plank en dik boek. Dit een nachtje laten afkoelen en vervolgens met een wat minder zwaar gewicht 2 dagen in de koelkast bewaren.

Resultaat, bijzonder veel smaak en een idee van JEETJE we hebben zelf paté gemaakt!
Zeker dus de moeite waard!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten