dinsdag 16 augustus 2011

Mossels x 2

Het is mosseltijd! Heerlijk gezellig met vrienden in de tuin ENORME hoeveelheden schelpen openwerken en door de sleur halen. Na mijn vakantie had ik even heel veel behoefte aan mijn lieve vriendjes! Met wat zeeuws bloed in de vrienden groep in het mosselseizoen en een aanbieding van een mosselpan bij een goedkope supermarkt, konden we het dus niet laten om mosseltjes te eten.

Wel moest er even wat geëxperimenteerd worden. Dus niet 1 recept maar 2....



Mossels Klassiek

Vuistregel voor de mosseleters, 1 kg mosselen per persoon.
Dit recept is voor 4 personen,

Ingrediënten

4 kg goed gewassen mosselen.Haal alle kapotte mosselen er uit en check de mosselen of ze levend zijn. Doe dit door de mossel goed af te spoelen met koud water. Als ze een beetje open staan dan tik je de mossel tegen de rand van de pan. Gaat hij langzaam dicht dan is hij goed. Als er geen beweging in te krijgen is, weg. Van een bedorven mossel kan je namelijk behoorlijk ziek worden. 


1 flinke peen of een bos wortelen, raspen en in blokjes snijden
1 flinke prei in grove ringen
4 strengen bleekselderij in stukjes
1 laurierblaadje
1 half bosje selderij in grof gehakt
3 zwarte peper korrels
2 jeneverbessen
3 glazen witte wijn, of wel een halve fles


Bereidingswijze:
Doe de helft van de groenten en kruiden in de pan, doe vervolgens de schoongemaakte mosselen in de pan en dek af met de rest van de groenten en kruiden. Doe de wijn erbij en zet op een hoog vuur. Deksel op de pan en goed aan de kook brengen. Het is zo klaar, 10- 15 min laten koken en af en toe goed om schudden zodat alle mossels goed kunnen garen. Het is gaar als de mossels goed openstaan.

Eet de mossels met een sleursausje of 2 en wat witbrood of zelf gemaakte dikke frieten!
YAMMIE!

Sleursaus 1
verhouding is 1-1-1
Doesburgsche mosterd (grove mosterd)
Goede DL mayonaise
Yoghurt

Sleursaus 2
Ketchup
Goede DL Mayonaise
Yoghurt
Scheutje whiskey of sherry


Moule ala Meike, met appel en bleekselderij
Ingrediënten

4 kg schoongemaakte mossels (zie boven)

6 strengen bleekselderij
1 groene zure appel, zonder klokhuis met schil in plakjes
1 ui
3 zwarte peperkorrels
1 laurierblaadje

3 glazen witbier hebben wij gedaan maar.... ik adviseer toch of appel cider of witte wijn.

Bereidingswijze:
Gelijk aan bovenstaand recept!

We gingen expirimenteren dus.... het moest anders.. ik had nog witbier in huis dus we hebben deze variant met witbier gedaan. Dit was een duidelijk verschil met de klassieke mossels. De klassieke mossels hadden een veel intensere smaak door de wijn. De appeltjes daarintegen waren heerlijk door het bier. Volgende keer ga ik zoals eigenlijk de bedoeling was appel cider gebruiken. Ik verwacht dat dit de smaak van de mossels zeker tengoede komt.

Het mosselseizoen is nog even dus... ENJOY!





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten